Niet plassen tegen gebouwen en palen: Veel honden, zeker reutjes, willen graag overal tegenaan plassen om hun territorium af te bakenen. Niet alle plaatsen zijn echter even geschikt. Plassen tegen palen, gevels en tegen fietsen moet afgeleerd worden.
Plassen zo veel mogelijk tegen gemeentebosjes (hoewel ze tegen hagen ook wel aan mogen plassen, mits volwassen), als ze tegen een gevel plassen minimaal 3 meter van de deur af en niet voor winkels. Ze mogen absoluut geen voortuinen in, ook niet om even te snuffelen en poep wordt altijd direct opgeruimd.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
Geef je hond een vast 'hoekje' waar hij wel mag plassen. Mijn hond doet zijn behoeften alleen achter in de tuin op een vaste plek. Plassen doet hij tegen een regenton die daar staat. Dit scheelt veel met schoonmaken, in de rest van de tuin plast hij niet.
U moet altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. U kunt het zakje met hondenpoep weggooien in de vuilnisbakken die op straat staan of thuis weggooien. Uw hond moet overal aan de lijn, behalve in de losloopgebieden.
Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval. Honden- en kattenpoep mogen niet in de gft-bak en ook niet op de composthoop thuis, vanwege het risico van het overdragen van dierziektes via de compost.
U bent als hondenbezitter altijd verplicht om een zakje, schepje of ander opruimmiddel bij u te hebben. U kunt de poep daarna weggooien in een hondenpoepbak, afvalbak of ondergrondse restafvalcontainer. Alleen gehandicapte mensen met een blindengeleide- of gehandicaptenhond hebben geen opruimplicht voor hondenpoep.
De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen. Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Spuit of giet azijn over de het gebied waar honden poepen. Honden zijn zeer gevoelig voor geur en hebben een hekel aan de geur van azijn. Als je tuin en of stoep sterk onderhevig is aan poepende honden, moet je het gebied ongeveer een keer per week opnieuw behandelen totdat de honden het bericht hebben ontvangen.
Plant lavendel of stekelige struiken.
Honden houden over het algemeen niet van de geur van lavendel, terwijl de geur van de plant wel aangenaam is voor mensen.
Iedere hondenparfum die je kan verkrijgen, is geschikt voor honden. Omdat honden een vacht hebben en een ander soort huid, is het van belang dat hiervoor ook een geschikte parfum gebruikt wordt.
Dit wordt onder andere vaak gebruikt in producten om je huis lekker te laten ruiken, zoals geurstokjes, geurkaarsen, schoonmaakproducten, een aroma diffuser, of andere apparaten die een lekker geurende lucht door de ruimte verspreiden. Dat lijkt onschuldig, maar voor honden kunnen de essentiële oliën giftig zijn.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
Graaf ergens een plek uit in een vierkante vorm en maak deze met planken af zodat er randen ontstaan. Vul de plek met zand, grof grind en uiteindelijk een laagje met fijn grind. Het grind zorgt ervoor dat de urine makkelijk wegzakt. De drollen kun je makkelijk verwijderen van het hondentoilet.
Het verbodsbord voor honden geeft aan dat honden niet mogen verblijven in de zone achter het bord. Dit verbod geldt ook voor aangelijnde honden. Het bord wordt vaak geplaatst bij speeltuinen, zandbakken, speelweiden, kinderboerderijen, dierenparken enz.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
Waarom plassen honden overal tegen aan? Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.
Met elk plasje wordt een kleine geurvlag uitgezet, waarmee een hond zijn of haar territorium markeert. Deze geurvlag bevat een boodschap voor alle honden in de buurt. Vaak is de boodschap simpel: ik ben hier de baas en niemand anders!
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Een gemiddelde hond produceert ruim 125 kilo poep per jaar. Maar dan nog, die chipszak blijft 10, 15 jaar of langer "liggen" (uiteraard, meestal wordt deze uiteindelijk wel opgeruimd) terwijl een hondendrol met een dag of 10, 15, uit het straatbeeld verdwenen is.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Particuliere hondenuitlaters zijn mensen bij jou in de buurt die graag met jouw hond wandelen, op het moment dat je daar zelf even geen tijd voor hebt. Het voordeel van een particuliere hondenuitlaatservice is dat jouw hond alleen of in een kleine groep wordt uitgelaten.