Dat is een koolhydraat. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan is het dus niet heel verstandig om veel mais te eten. Echter is die dosis zetmeel wel weer goed voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te veel eet. Daarnaast zijn de vezels in mais ook belangrijk voor je spijsvertering.
Waarom is mais goed voor je gezondheid:
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang.Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.
Je kan maiskolven grillen op de bbq of maïs gebruiken in een salade, je kunt het zowel rauw als gekookt eten.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam het uit.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Mais op de kolf is super simpel en staat snel op tafel. Eet je buikje rond aan de mais, of serveer het heel bescheiden naast een gemengde bladsalade en een tartaartje of gegrild kipfiletje. Mais past bij veel gerechten en is bovendien een uitstekend bijgerecht bij de BBQ.
Een verse maiskolf bewaar je maximaal drie dagen in de koelkast. Heb je de mais al een keer gekookt? Verpak de mais dan in folie en eet het binnen twee dagen op.
In mais is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat mais veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5.
Er zitten 130 kilocalorieën in 1 kolf (175 gram) maiskolf. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'maiskolf'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Mythe 4: Te veel suiker
Op de verpakking van deze groente staat niet altijd 'maïs', soms staat er ook 'suikermaïs'. Geen wonder dus dat we denken dat het veel suikers bevat. Maar wist je dat een banaan 6 tot 8 gram meer suikers bevat dan eenzelfde portie maïs? Een kolfje is ideaal als vieruurtje dus!
Loonwerkers hebben niet genoeg mensen en machines om alle mais vóór 1 oktober te oogsten. Bovendien zorgt mais nu al hakselen voor problemen: Doordat onrijpe mais veel minder geschikt als veevoer, moeten boeren extra krachtvoer kopen, wat hen op kosten jaagt.
Hoeveelheid eiwit in maiskolf:
4,4 gram. in 1 kolf (175 gram)
Reken ongeveer 300 gram mais per persoon (in het geval van maiskolven) en 200 gram als je een blikje of potje koopt. Serveer de mais met wat boter en voeg als je dat lekker vindt wat zout toe.
Bewaartip voor dit product. Maïs kun je invriezen.
Omdat maïs dus ook zeker wel goede eigenschappen bevat kan je het wel eten, maar dan echt met mate. Mijn advies is dan ook om niet vaker dan 1x per week maïs te eten en dit niet aan baby's en kinderen onder de 1,5 jaar oud te geven.
In 1 opscheplepel (30 gram) mais in blik / glas zit: 27 kcal energie.
Suikermais is mais die geteeld wordt voor de maiskorrel, in de kolf. De maiskorrel zelf is glad en relatief zoet. Het oogsten van suikermais doe je als de kolf helemaal rijp is. De korrels zijn dan al wel mooi geel, maar ze voelen nog vrij zacht aan.
Maïs uit blik opwarmen is zo gedaan! Doe de korrels in een magnetronbestendig schaaltje en warm ze op, afgedekt, in de magnetron, halverwege even doorscheppen. Perfect bijgerecht om te serveren bij je hoofdgerecht.
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal. Dat is vaak het geval bij blikjes in de EU, maar daarbuiten lang niet altijd.
Baby-maïs zijn een gezonde toevoeging aan je maaltijd.Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel folaat (vitamine B11).