Stuken op gipsplaatVoor het aanbrengen van stucwerk dienen speciale stucplaten gebruikt te worden. Een gewone gipsplaat kan niet zomaar gebruikt worden voor het aanbrengen van stucwerk, omdat deze een andere kartonlaag dan stucplaten hebben en eerst met een primer (Flevopol) voorbewerkt moeten worden.
Als je je huis grondig gaat verbouwen is stucen hier vaak een onderdeel van. Hiervoor heb je een geschikte stucdrager nodig. De meest voorkomende stucplaat is de gipsplaat, maar wij verkopen ook leemplaten, houtvezelplaten en kurkplaten die zeer geschikt zijn als stucplaat.
Je kunt een gipsplaat verven zonder stucen, maar zonder voorstrijk een gipswand verven is haast onmogelijk. De verf wordt als het ware opgezogen, waardoor er geen goed dekkende toplaag overblijft. Om dit effect te voorkomen, is voorstrijk op een gipsplaat van essentieel belang.
De minimale laagdikte van het stucwerk dient overal in het plafond minimaal 8 mm te bedragen; Houd rekening met de eventuele toepassing van dilataties.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Stukadoren op een gladde ondergrond waar gips wat lastiger aan hecht, zoals beton, gipsblokken en gipsplaten? Gebruik dan eerst Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Dit zorgt ervoor dat het stucwerk optimaal hecht.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.
Het biedt verschillende voordelen, zoals duurzaamheid, een strakke afwerking, geluidsisolatie en waardevermeerdering van je woning. Het is daarbij wel belangrijk om een goede stukadoor te vinden die ervaring heeft met het stucen van gipsplaten en die jou kan voorzien van een offerte op maat.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken.
In veel gevallen is een liter voorstrijkmiddel genoeg om vijf tot tien vierkante meter te behandelen. Voorstrijkmiddel breng je het beste op een gipsplaat aan met behulp van één van onze blokkwasten. Smeer de voorstrijk goed uit. Voorstrijkmiddel heeft gemiddeld een droogtijd van een uur.
Voorstrijken van Knauf
Voor onder de Knauf NR 330 en voor Knauf gipspleisters. Spraykontakt is een voorstrijk die de verbinding vormt tussen de ondergrond en de aan te brengen gipspleister. Je kunt Spraykontakt gebruiken voor gladde, zwak of niet zuigende ondergronden.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d."- pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
De meeste ondergronden kun je laten stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.).
Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.
Gipsplaatplug boren: neem een boor van dezelfde dikte als de smalle punt van de plug. Draai de gipsplaatplug in de gipsplaat met een schroevendraaier. Draai een schroef of schroefhaak in de plug.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
Tuurlijk kan iedereen het aanbrengen, maar uiteindelijk gaat het om de details om goed stucwerk te leveren. Stucwerk is er vervolgens in verschillende soorten en heeft u niet de juiste ervaring, dan kan dit achteraf goed zichtbaar zijn.
Het afwerken van gipsplaten met fix en finish is een veelgebruikte methode om een gladde en strakke afwerking te verkrijgen. Fix en finish, ook wel joint compound genoemd, is een pasta-achtig materiaal dat wordt gebruikt om de naden tussen de gipsplaten op te vullen en de schroefgaten te bedekken.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Fix & Finish wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet-dragende scheidingswanden bestaande uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken. Knauf Fix & Finish is tevens geschikt voor het (blauw)pleisteren van beton, stuclagen van gips of kalkmortel.