Het weer is echter een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden. Zo begin je het best nooit aan de werken bij vorst, regen of mist. En ook in de vlakke zon is het af te raden. De ideale temperatuur om je terras aan te leggen is tussen de 10 en 25 graden.
Antwoord. "Naar mijn inziens is er geen probleem om in twee maal de stabilisé aan te brengen als je oplet dat de eerste laag niet wordt uitgeregend of te snel droogt. Plastic folie kan als bescherming dienen bij regen.
Is de dikte van de stabilisé bijvoorbeeld tien centimeter en heb je rijnzand gebruikt, dan bedraagt de duur van uitdroging en uitharding ongeveer zeven dagen. Is de stabilisé aangemaakt met lommelzand, met plaatzand of met scheldezand, dan kan het uitharden makkelijk twee tot drie weken duren.
Scheldezand of plaatzand verlengen gauw de verhardingstijd tot zo'n twee à drie weken.Gebruik je zeezand, dan loopt het wachten op tot een viertal weken. Hoe dikker de laag stabilisé, hoe langer de droogtijd. Per vijf cm mag je bij elke soort zand zeker één week bijrekenen.
Gestabiliseerd zand (stabilisé) en beton, droog of aardvochtig, kan gebruiksklaar worden afgehaald of geleverd, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.
Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Op het steenpuin komt een fundering van 15 tot 20 cm stabilisé (150 kg cement per m³). Om plassen te voorkomen, hou je best rekening met een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per lopende meter. Dit zorgt voor een goede afwatering. Ook is het belangrijk dat de fundering waterdoorlatend is.
Let wel op: bij regen- of stormweer leg je geen hellingschape. Het resultaat lijdt onder gure weersomstandigheden. Je brengt de chape rechtstreeks aan op je dak. Voor een goede waterafloop maak je een helling van minstens 2 centimeter per meter (2 procent).
Je legt het gestabiliseerd zand het best in twee keer: leg twee keer een dunne laag op elkaar in plaats van in één keer meteen een dikke laag te leggen. Als je toch één dikke laag legt, moet de bovenkant zeker los blijven. Je mag 'm dus zeker niet aantrillen of erop lopen.
Stabilisé, in de volksmond ook stabiel genoemd, is dus niet gelijk aan chape. Ja, beiden zijn een mengeling van zand, cement en water. Ja, met beide ga je functioneel een stevige ondergrond aanbrengen, waarop je dan klinkers of tegels kan leggen.
Stabilisé is een mengeling van zand, water en cement. In deze mengeling zit meestal 1650 kg zand en 150 kg cement. Stabilise van rijnzand, zeezand of scheldezand is de meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers, tegels of kasseien. Het functioneert als stevige fundering en is waterdoorlatend.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Waarom mag men drie weken lang niet over een betonverharding of nieuw aangelegde klinkers rijden? De betonfundering moet eerst uitharden. Beton bereikt zijn definitieve sterkte pas na maximum 28 dagen.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Indien er geen stabiele ondergrond is – bijvoorbeeld bij klei of leemzand) – dien je een onderfundering van 20 cm steenslag of betonpuin (0/20 of 0/40 mm) te voorzien. De fundering voor een oprit uit beton, natuursteen of keramiek bestaat uit een laag van ongeveer 15 cm stabilisé (verhouding cement/zand 1:8).
Als het zand te nat is vooral niet gaan bestraten en ook niet trillen omdat anders het een soort drijfzand wordt waar de klinkers in wegzakken. Wacht tot de ondergrond voldoende droog is om te bestraten. Gebruik, afhankelijk van je situatie, c.a. 2 cm per meter afschot om het water van je oprit af te voeren.
Meng aanvullend wat cement door de toplaag van het zand;
Dit kan gewoon met een hark. Gebruik ongeveer 1 zak cement per 5 m².
We rekenen hiervoor met inhoudsmaten. De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
Verdeel een laag van 10 cm stabilisé over de ondergrond. Verdicht ook de stabilisé met een trilplaat. Verdeel hierover nog een kleine laag (5cm) stabilisé. Rei de stabilisé af met een afreilat of plank.
Hoeveel cm stabilisé onder de boordsteen? Hou rekening met ongeveer 1 à 2cm verval per lopende meter. U kan de grond gelijkmatig aandrukken of verstevigen met extra gestabiliseerd zand.