Het maken van een 3D print kan al snel enkele uren duren. Hoe snel een 3D printer klaar is met een opdracht, is afhankelijk van verschillende factoren. De printsnelheid is niet alleen afhankelijk van de soort 3D printer die u in uw bezit heeft.
Wat kost een 3D printer aan stroom per uur? Voor het printen van 20 huishoudelijke producten, verbruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan energie. Dit komt uit op een kostprijs van zo'n anderhalve euro per geprint product, terwijl de winkelwaarde op maar liefst 42,25 euro ligt.
Het klopt inderdaad dat 3D printen over het algemeen niet erg laagdrempelig is. Er is een bepaalde technische affiniteit nodig zodat je begrijpt wat er gebeurd en waar je mee bezig bent. Dat neemt daarentegen niet weg dat alles te leren is zolang er maar een drang is om het eigen te maken.
Kan ik geld verdienen met een 3D-printer? Ja, 3D-printers bieden mogelijkheden om geld te verdienen door het aanbieden van printservices, het verkopen van 3D-geprinte producten, het maken van prototypes voor klanten en nog veel meer.
Uit onderzoek is gebleken dat een 3D printer bij gemiddeld gebruik relatief weinig energiekosten met zich meebrengt. Wanneer er pakweg 20 doorsnee huishoudelijke artikelen worden geprint tijdens een 25 uur durende printsessie, gebruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan stroom.
Toegang tot de duurste modellen kost zo'n $ 50.000 en sommige van deze 3D printers zijn ook niet te koop. Ze kosten miljoenen dollars.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
Voor rond de 20 euro krijg je een spoel filament van zo'n 0,75 kilogram waarmee je, afhankelijk van de grootte van de geprinte 3D objecten, tientallen tot zelfs honderden 3D prints kunt maken. 3D filamenten zijn vaak in een verscheidenheid aan kleuren te bestellen.
Er zijn veel goede 3D-printers beschikbaar voor beginners onder de $500, zoals de Creality Ender 3 of de Anycubic i3 Mega. Deze printers bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn geschikt voor het leren van de basisprincipes van 3D-printen.
De prijzen van printers in de professionele markt beginnen bij €10.000,- en lopen op tot boven €1.000.000,-.
Is het 3d-printen altijd goedkoper? Dat hangt er een beetje vanaf wat je wil laten printen. Om een voorbeeld te geven: als er bij jou thuis de hendel van de koelkast afbreekt, ben je waarschijnlijk goedkoper uit door het onderdeel bij te bestellen bij de winkel. Het laten printen komt dan duurder uit.
Een rol pla kost zo'n twintig tot vijfentwintig euro, en met 1kg plastic kun je aardig wat printjes maken. Het hangt er uiteraard vanaf hoe groot en hoe zwaar je je printjes maakt, maar waarschijnlijk zul je niet meteen in je eerste week een rol pla erdoor jagen.
Tot 2030 groeit de industriële markt voor 3D-printproducten en -technologieën tot een marktvolume van 22,6 miljard euro. De lucht- en ruimtevaart (23 procent), medische technologie (23 procent) en automotive (vijftien procent) zijn de sectoren met het grootste jaarlijkse groeipotentieel.
3D printen kent er vele: vrijheid van vormgeving, flexibel opschalen, massa-personalisatie, keuzevrijheid van materiaal en productie van complexe ontwerpen zonder assemblage om maar een paar te noemen. Maar 3D printen is ook een duurzame techniek.
Technische risico's, bijvoorbeeld dat consumenten zich aan het warme apparaat of plastic branden, zijn door verantwoord gebruik gemakkelijk te beperken. Daarnaast ontstaan tijdens het printen dampen en kleine deeltjes die de gebruiker in kan ademen. Goed ventileren is belangrijk om dat te beperken.
Zo kun je ondervoeding tegengaan. Voorbeelden van aanbieders zijn 3DbyFlow (Engels) en Foodini (Engels). Met een voedselprinter kun je eten in allerlei vormen printen. Bijvoorbeeld vlees in de vorm van een hamburger of wortelpuree in de vorm van een wortel.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen.
Een kunststof vuurwapen maken kan eenvoudig met een 3D-printer van een paar honderd euro en een ontwerp van internet. Het printen van de onderdelen kost een dag of vier. Wel zijn er nog een aantal metalen onderdelen nodig, zoals een loop, veer en afsluiter.
De FX20 zal de grootste, snelste en meest geavanceerde 3D printer zijn die Markforged ooit heeft geproduceerd.
De Big Delta 3D-printer van WASP (World's Advanced Saving Project) staat in Rieti in Italië en is 12 meter hoog en 6 meter in doorsnee. Ondanks die enorme afmetingen is hij toch zeer efficiënt. Hij gebruikt maar 100 watt.
5% van de Nederlandse bedrijven werkt met 3D printers
Maar liefst één op de twintig Nederlandse bedrijven (5%) maakt namelijk gebruik van 3D printing.