Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie. Hou ook een portie met een handvol spruitjes apart.
Uiteraard kan je die versgeplukte kleine kooltjes invriezen. Maak ze vooraf schoon, spoel ze zorgvuldig en dep ze droog. Optioneel kan je ze nadien ook even blancheren (3 tot 5 minuten, afhankelijk van het formaat). Geef ze aansluitend een bad in ijswater.
Sorteer in kleine, middelgrote en grote maten. Blancheer kleine koppen 3 minuten in water, middelgrote koppen 4 minuten en grote koppen 5 minuten.Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat geen ruimte over.Sluit af en vries in .
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Deze bereide spruitjes kun je nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Hoewel je spruitjes rauw kunt invriezen, is het het beste om ze te blancheren of stomen voordat je ze invriest voor de meest verse smaak en kleur . "Dit zal ze helpen om een optimale textuur en een levendige kleur te behouden.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Bij een temperatuur van 3 tot 4° Celsius (ijskast) kun je ze gerust acht dagen bewaren. Het snijvlak wordt al vlug bruin en de buitenste blaadjes vergelen. Verwijder ze en de spruiten zijn weer bruikbaar. Oogst je de spruitjes midden in een vorstperiode, dan kun je ze het best onmiddellijk opeten.
Als je ze niet in de groenteafdeling ziet liggen in de lente of zomer, ga dan naar de diepvriesafdeling waar je ze waarschijnlijk wel zult vinden. Bevroren spruitjes bevatten net zoveel voedingsstoffen, zo niet meer, als verse spruitjes, omdat ze worden ingevroren wanneer ze hun maximale voedingswaarde hebben .
Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen ze wat voedingsveranderingen ondergaan. De niveaus van de antioxidante vitamines E en K nemen toe tijdens het koken, maar de niveaus van sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, nemen af .
Ze helpen de spijsvertering te verbeteren, de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgen ervoor dat je langer vol zit. Het eten van rauwe spruiten wordt echter vaak in verband gebracht met gevallen van voedselvergiftiging , waardoor mensen zich afvragen of de voordelen opwegen tegen de risico's.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Bevroren spruiten kan je direct koken. Maar het lekkerste is om ze eerst uit te dooien als je hiervoor tijd hebt. Als je ze bevroren kookt blijft er veel vocht in de spruitjes zitten en zullen de spruitjes smaak verliezen.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Kook de spruitjes 2-3 min., haal ze eruit, dompel ze in het ijswater om ze volledig af te laten koelen, laat ze uitlekken en leg ze in een enkele laag op de schaal . Vries ze in tot ze stevig zijn, doe ze in een zak en bewaar ze in de vriezer.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Het eenvoudigste is om de spruitjes te halveren, ze te mengen met olijfolie, zout en peper en ze te roosteren op 425º F of zo tot ze geblakerd en zacht zijn . Om ze op te leuken, rooster je de spruitjes tot ze gekarameliseerd zijn en meng je ze met koriander, munt en een vissausvinaigrette.
Ja, je kunt spruitjes invriezen . Het is echter belangrijk om altijd verse premium spruitjes te selecteren. De compacte koppen moeten stevig aanvoelen en strak omwikkeld zijn met lichtgroene bladeren. Maak je geen zorgen dat de groenten hun indrukwekkende voedingswaarde verliezen.
Witlof kun je 1 tot 2 weken in de groentelade van de koelkast bewaren. Na ca.2-5 minuten blancheren kun je de groente ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is witlof tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Hoelang moeten spruiten koken? Meestal is een kooktijd van 10 tot 12 minuten genoeg. Kook ze niet te lang, anders verliezen ze hun knapperigheid en smaak. Naast koken kun je spruitjes ook roerbakken, stoven of in de oven roosteren.