Bij een top wijnjaar, denk aan 2010 of 2016, krijg je een Barolo die super goed in balans is, met diepe smaken van rood fruit, stevige tannines, en die typische aroma's van rozen en aardse tonen. Maar in een minder goed jaar kan de wijn wat strakker en minder complex zijn.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Als je je afvraagt wanneer de beste jaargangen voor Barolo zijn, dan worden 2010, 2013, 2015 en 2016 beschouwd als de beste jaren. Wat betreft jaargangen waar je voorzichtig mee moet zijn, waren 2011, 2012 en 2014 een uitdaging.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
Is Barolo 2017 een jaar om te kopen? Jazeker, wat ons betreft wel: goede wijnmakers in Barolo weten tegenwoordig in elk oogstjaar goede wijn te maken door zich aan te passen naar de weersomstandigheden. Na de aanvankelijke verhalen over droogte zijn de 2017-wijnen in alle opzichten een positieve verrassing te noemen.
2016: Een absoluut topjaar.Perfecte omstandigheden zorgden voor Barolo's met geweldige balans, rijpheid, en het potentieel om lang te rijpen. 2015: Warmer jaar met rijke, volle wijnen.
Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet.
Wanneer te drinken: De meeste Barolo's hebben minimaal 10 jaar rijping nodig om hun volledige potentieel te laten zien. Hoewel sommige moderne, meer toegankelijke stijlen van Barolo na 5-8 jaar kunnen worden genoten, ligt het piekdrinkvenster vaak tussen de 15 en 20 jaar , afhankelijk van de producent en het jaartal.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
Het genot van Barolo wijn wordt versterkt wanneer het wordt gepaard met de juiste gerechten. Denk aan malse tournedos met een romige truffelsaus, smeuïge risotto met paddenstoelen, of een kaasplateau met gerijpte kazen.
Ja, je kunt nu zeker Barolo 2016 drinken , vooral als het afkomstig is van een producent die een modernere, fruitige stijl hanteert.
Het decennium van de jaren 2010 kwam met warme klimaatomstandigheden die robuuste, goed gestructureerde wijnen opleverden. Enkele van de beste recente jaargangen zijn 2010, 2013, 2016, 2018 en 2019. Tussen 2010 en 2019 waren de verschillende jaargangen met extreme hitte en barre weersomstandigheden 2011 en 2017.
Kort door de bocht kunnen we zeggen dat Barolo 2019 erg goed is! Met wederom een warme (maar geen hete) zomer is het zonder twijfel warmer in Barolo dan decennia geleden.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
2000 – Beste jaargangen Barolo
De klimatologische omstandigheden van de huidige oogst zorgden ervoor dat we de oogst van 2000 met goede vooruitzichten tegemoet konden zien. De algemene kenmerken waren qua kwaliteit vergelijkbaar met die van voorgaande jaren.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Om recht te hebben op de appellatie Barolo, moeten de wijnen minimaal 38 maanden rijpen, waarvan 18 op hout. En voor de "Riserva"-jaargangen loopt de rijpingsperiode op tot 62 maanden, waarvan 18 op hout.
Hoewel er een paar bottelingen van Barolo uit 2007 zijn die goed zullen drinken na 25 jaar (zoals Pio Cesare “Ornato” en de Renato Ratti “Rocche”), geloof ik dat de meeste van deze wijnen hun hoogtepunt bereiken na 15-20 jaar , wat over het algemeen een typisch tijdsbestek is voor een zeer goede Barolo-vintage.
De hoge prijs van Barolo kan aan verschillende factoren worden toegeschreven. Ten eerste wordt Barolo gemaakt van Nebbiolo, een druivensoort die notoir moeilijk te telen is . Daarnaast duurt het rijpingsproces van Barolo lang (minimaal 38 maanden, waarvan 18 maanden in eikenhout), wat de productiekosten verhoogt.
Dit zorgde ervoor dat de druiven tot aan de oogst een goede fenolische rijpheid konden bereiken en 2018 als een uitstekend jaar bestempeld kan worden. Samenvattend kunnen we stellen dat 2018 een uitdagend jaar was voor de wijnbouwers in Barolo.
Deze volle rode wijn heeft een rijke geschiedenis en een geweldige reputatie, wat hem een belangrijke speler maakt in de wereld van Italiaanse wijnen . Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo, een druivensoort die, ondanks zijn dunne schil, bekend staat om sterke tannines, hoge zuurgraad en diepe florale aroma's.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Barolo te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
De Barolo is de sterkste wijn die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. De wijn is rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur. Hij heeft uitgesproken tannines en een hoog zuurtegraad.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.