Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.
Wat kun je zelf doen? Groeipijnen zijn geen ziekte en kunnen beschouwd worden als een normaal onderdeel van het groeiproces. Ze zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Lokale warmte (hotpacks, warm bad) en massage kunnen helpen.
Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan. De oorzaak van groeipijn is niet bekend.
Groeipijn komt veel voor onder kinderen. Het is pijn in de beide benen, rond de knieën, kuiten, dij- of scheenbenen. De pijn komt vaak in de nacht en duurt ongeveer een kwartier. Overdag hebben kinderen vaak geen last van pijn, dit komt doordat de botten dan belast worden door te lopen en spelen.
Wat is een groeispurt? Het woord groeispurt zegt het al: je kind groeit binnen heel korte tijd heel snel. Die periode duurt gemiddeld vier jaar en in die tijd groeit je kind zo'n dertig centimeter.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Oscon vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar inmiddels maken wereldwijd al meer dan duizend mensen tevreden gebruik van de supplementen. Naast de pijnverlichting die Oscon biedt voor groeipijn, kan het ook helpen bij de ziekte van Sever of Osgood-Schlatter.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier trek je nu 13 centimeter van af en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun dochter volgens deze berekening 168,5 cm groot.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Groei tussen de 12 en 15 jaar
Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.
De twee meest voorkomende plekken waar groeipijn wordt ervaren in het bovenlichaam zijn groeipijn in de rug of groeipijn in de ribben. Doordat de ribben en de rug met elkaar verbonden zijn is het veelal zo dat als je groeipijn ervaart op één van de twee plekken, dat dit ook voelbaar is op de andere plek.
Als de spieren verkort zijn, kan rekken van de spieren een positief effect geven. Ik kijk ook naar de houding van het kind, de stand van de voeten en knieën. Als die bijvoorbeeld naar binnen zijn gedraaid of scheef staan, kun je met oefeningen of met steunzolen een deel van de klachten wegnemen.
Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen. Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes. Kinderen kunnen vanaf 2 jaar last hebben van groeipijn. Als kinderen zo'n 12 a 13 jaar zijn, hebben ze meestal geen last meer van groeipijn.
Als het gaat om groeipijn bij volwassenen staat een toenemende pijnsensatie centraal. Bij vertraagde spierpijn, reumatoïde artritis en artrose komen gelijkmatige symptomen voor als groeipijn bij volwassenen.
Hoe kan je groeipijn herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, dikwijls in de onderbenen, maar ook in de dijen. Sommige kinderen klagen ook van pijn in de schouders of de armen. De pijn situeert zich schijnbaar diep in de spieren.
Tussen de 1 en 3 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1,5 mm per maand. Tussen de 3 en 6 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand. Tussen de 6 en 10 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand. Tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Fysiek zijn we het sterkst op ons 25ste. Gelukkig zijn ze de vijftien jaar erna ook nog erg krachtig en kun je er vaak zelf van alles aan doen om dat wat te rekken. Het beste jaar om voor een huisje, boompje en beestje te kiezen lijkt rond je 26ste.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
De banden waar de baarmoeder aan vast zit worden steeds meer uitgerekt. Dit veroorzaakt stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Helaas kun je hier niet zoveel aan doen. Advies: Probeer geen onverwachte bewegingen te maken en soms kan warmte (vb een kruik) wat verlichting geven.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.