Baarmoederhalskanker of de behandeling ervan kan invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling zul je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht. Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks.
HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten. Een condoom beschermt niet volledig. Het virus kan ook overgedragen worden via de huid, handen en mond.
Hoe kan HPV baarmoederhalskanker veroorzaken? Door seks kan het HPV in de vagina en baarmoederhals komen. Het virus kan dan in de cellen van het slijmvlies van de baarmoederhals gaan zitten. Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem HPV op.
Nee, baarmoederhalskanker is niet besmettelijk. De oorzaak van baarmoederhalskanker is het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)).
Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie.De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.
Wat is de overleving van baarmoederhalskanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 63 van de 100 vrouwen in leven.
Met tongzoenen en orale seks kun je wel besmet worden met HPV. Door zoenen kun je ook EBV krijgen. Bepaalde soorten HPV en EBV geven een grotere kans op het krijgen van keelkanker.
Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen. Als er echter uitzaaiingen worden vastgesteld buiten het bekken (bijvoorbeeld in de lever of in de longen) is de kans op genezing heel kleiner.
Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op.
Tussen een HPV-besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker verstrijken meestal 10 tot 15 jaar.
De persoon met wie je seks hebt kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij het ook krijgen. Ook als je je hele leven met 1 persoon seks hebt, kan je het van die partner krijgen.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan.
Ook mannen kunnen HPV krijgen. De meeste HPV-infecties verdwijnen vanzelf en veroorzaken geen gezondheidsproblemen. Als een infectie echter niet verdwijnt, is het mogelijk om symptomen maanden of jaren na besmetting te ontwikkelen.
“ Wanneer vrouwen met een positief uitstrijkje dat aantoont dat zij draagster zijn van het HPV virus (humaan papillomavirus) dagelijks gedurende 6 maanden een AHCC extract nemen dan verdwijnt binnen 6 maanden de HPV infectie bij 63,4 procent van de draagsters tegenover bij 10,5 procent van de vrouwen die een placebo ...
Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.
Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.
Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding. Pijn ontstaat meestal pas als de kanker doorgroeit in andere organen of als er uitzaaiingen zijn.
In onderzoek kan iemand maagd genoemd worden als hij/zij geen 'penetrerende geslachtsgemeenschap' heeft gehad. Iemand kan dan dus wel allerlei andere seksuele handelingen hebben gedaan. En ook daardoor, zonder uiteindelijk geslachtsgemeenschap, kun je HPV krijgen.
Dat betekent dat je HPV ook kunt krijgen als de huid rond je kont (anus) de huid van iemand anders heeft aangeraakt. Ook kun je het via je vingers doorgeven. Je hoeft dus geen seks in de kont te hebben om ook rond je kont (anus) wratjes te krijgen.
De oorzaak van baarmoederhalskanker is meestal een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV): Er bestaan een 100-tal varianten van het humaan papillomavirus.
Gemiddeld geneest ongeveer 70 procent van alle patiënten met baarmoederhalskanker.
Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.