Resumerend: ECHTE Griekse yoghurt is vrijwel niet verkrijgbaar in Nederland. We kunnen een GRIEKSE STIJL kopen wat eigenlijk niets te maken heeft met Griekenland, tenzij er wordt gewerkt met een echt traditionele receptuur en echte Griekse koe-melk. Griekse stijl yoghurt is net zo gezond als gewone yoghurt / kwark.
Wat is echte Griekse yoghurt? Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland (alleen dan mag het Griekse yoghurt heten). Het is dikker dan normale yoghurt en bevat vaak ook minder lactose (melksuiker) en meer eiwitten (proteïne).
Laten we allereerst kijken naar het verschil in de hoeveelheid calorieën. Met de nadruk op 'verschil', want dat is absoluut aanwezig! Met respectievelijk 40, 43, en 46 kcal per 100 gram, zijn Katharos Yoghurt Grieks 0%, Jumbo Yoghurt Griekse 0,1% Vet en Milsani Griekse stijl de varianten met de minste calorieën.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Griekse yoghurt kan de stofwisseling versnellen in een eiwit dieet, waarbij weinig koolhydraten of vetten worden gegeten. Maar ook als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met voldoende vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten kan men met Griekse yoghurt afvallen.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Fage Total Griekse yoghurt 0% – €2,92 per 500 gram
Ingrediënten: afgeroomde melk, levende yoghurtfermenten.
Het spijsverteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt, de probiotische micro-organismen, hebben een hele gunstige werking op de stofwisseling. Ze stimuleren de darmflora en bevorderen de stoelgang en dat draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Bulgaarse yoghurt lijkt wel op Griekse en Turkse yoghurt, maar wordt heel anders gemaakt. Namelijk met ingedikte melk en melkpoeder. Het bevat iets minder vet dan Griekse yoghurt: 4,5% (87 kcal per 100 ml). Deze yoghurt typeert zich door de zachte en romige smaak.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Volvette Griekse (of Turkse) yoghurt met 10% vet is meestal de beste keuze. Het vet voorziet je van energie en brandstof en het verzadigt. Er zijn veel soorten, kijk altijd de koolhydraten na, sommige hebben te veel koolhydraten. Houd maximaal 4,2 gram koolhydraten per 100 gram aan, maar liever minder.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Welke yoghurt is de beste keuze om af te vallen? Volgens het Voedingscentrum kun je voor je gezondheid het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt als je wilt afvallen. Uiteraard bedoelen ze daarmee de 'naturel' variant, zonder toegevoegde suiker.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.