MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
RVS lassen met MIG/MAG is een snelle techniek die zeer geschikt is voor het produceren van RVS op maat producten. De techniek kan ook worden gebruikt voor metalen als ijzer en aluminium.
Argon 4.6. Standaard beschermgas voor het TIG-lassen van alle lasbare metalen, waaronder RVS. Ook geschikt voor het plasmalassen.
Rvs lassen is mogelijk met elke lastechniek en in principe met elk lasapparaat. Maar wil je echt mooie lasverbindingen maken, dan is pulserend lassen van rvs de manier. Net als aluminium heeft rvs een oxidehuid waar je doorheen moet tijdens het lassen.
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een niet afsmeltende wolfraam elektrode. TIG lassen is een proces wat veelal gebruikt wordt bij het lassen van RVS of aluminium. I.v.m. de lage efficiëntie wordt dit proces slechts beperkt ingezet binnen Tosec.
Het meest gebruikte beschermgas bij TIG-lassen is argon (l1). De zuiverheidsgraad moet minstens 99,95 % bedragen. Bij metalen met een zeer goed warmtegeleidingsvermogen, zoals aluminium of koper, wordt echter ook helium (l2) gebruikt.
RVS lasdraad
RVS lasdraden kunt u gebruiken voor het lassen van roestvrije staalsoorten. Er zijn diverse legeringen die u kunt gebruiken. Sommige legeringen worden toegepast bij het verbinden van roestvrijstaal aan gewoon koolstofstaal of als tussenlaag bij het oplassen van slijtvaste lagen.
Voor zowel staal als aluminium geldt dat het lasapparaat ingesteld moet zijn op 30 à 40 ampere per mm dikte. Voor RVS is dit 20 à 30 ampere per mm dikte.
Roestvast staal is niet moeilijker te solderen dan koolstofstaal. Chroom in roestvast staal levert de beschermende oxidehuid en deze laag hecht zich zeer goed aan de ondergrond. Het is belangrijk dat deze op de te solderen plaatsen grondig wordt verwijderd.
Tijdens het MAG-lassen wordt er rond de boog een beschermgas aangebracht, een actief gas zoals bijvoorbeeld CO2. MAG-lassen wordt toegepast voor RVS. Bij RVS lassen worden gassen op basis van argon, gemengd met CO2 toegepast. Het grote voordeel van dit lasproces is de hoge lassnelheid.
Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het gebruikte gas. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
MIG lassen maakt gebruik van een inert gas zoals argon in zuivere vorm of een menggas van argon en helium . MAG lassen gebruikt een actief gas, vaak een mengsel van inerte en actieve gassen. Bijvoorbeeld een menggas van argon met zuurstof en/of koolstofdioxide.
Het algemeenste gas voor het MAG-lassen van roestvast staal is argon met 2% kooldioxyde, eventueel met 275 ppm stikstofmonoxyde. Voor de meeste toepassingen is dit mengsel optimaal.
Argon en helium
Argon wordt in de meeste gevallen gebruikt bij het MIG lassen van aluminium, koper, nikkel en hun legeringen. Helium als zuiver beschermgas wordt veel minder toegepast. Over het algemeen alleen bij het lassen van koper en zijn legeringen bij grotere materiaaldiktes.
Aluminium is ook te lassen wanneer u een MIG/MAG-lasapparaat besluit te kopen. Dit wordt MIG-lassen genoemd omdat het beschermgas in het lasapparaat 100% Inert gas is (in dit geval Argon). Aluminium absorbeert meer warmte dan staal of rvs en er is daardoor meer stroom vereist om Aluminium te verlassen.
RVS. Als u onderling verschillende hittebestendige en roestvaste staalsoorten wilt verbinden (zoals zwart-wit verbindingen), kunt u de WK RVS 309-L elektroden nemen. De WK RVS 316-L is geschikt voor het lassen van staal met een zeer laag koolstofgehalte en is ook als kleinverpakking verkrijgbaar..
Het solderen van RVS
Over het algemeen wordt bij het solderen gebruik gemaakt van de gestabiliseerde en laag-koolstofhoudende kwaliteiten welke voor lastoepassingen zijn ontwikkeld. Dit zijn de Ti-gestabiliseerde (AISI 321) of Nb + Ta gestabiliseerde (AISI 347) en laagkoolstofhoudende (AISI 304L en 316L) kwaliteiten.
Bij het hardsolderen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van een zilver of een messing legering. De messing legering is de sterkste en meest warmtebestendige legering. Als FLUX (vloeimiddel) wordt een witachtig poeder of pasta gebruikt.
Welke metalen kun je solderen? Metalen die je kunt solderen met een normaal soldeersel zijn onder andere koper, ijzer, staal, blik, brons, zilver, messing en zink. Chroom kun je niet solderen en voor aluminium heb je een speciaal vloeimiddel nodig.
T.I.G. : Tungsten Inert Gas
Uitermate geschikt bij hoogeisend laswerk. Hoeveel ampères zijn nodig bij het TIG lassen van een bepaalde plaatdikte ? Bij het TIG lassen zijn er 50 Ampère per mm plaatdikte nodig voor aluminium en 30 ampère per mm voor inox en staal.
TIG lassen wordt bijna altijd gedaan met argon gas, omdat dit het goedkoopste gas is. Maar je kunt ook ook andere edelgassen, zoals helium, gebruiken. Daarnaast moet er een wolfraam elektrode in de lastoorts komen, om de vlamboog mee af te steken.
Elektrode lasapparaten zijn ideaal voor kleine reparatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn ze vaak compact en draagbaar en daarom zeer geschikt voor voor doe-het-zelvers, aannemers en beginners. Het is een relatief traag lasproces, waarbij je beklede elektroden gebruikt als toevoegmateriaal om lasverbindingen te maken.
Het maximale amperage van een lasapparaat geeft het vermogen aan waar je mee kunt lassen. De vuistregel is: per millimeter staal heb je een vermogen van 40 ampère nodig. Dus om een plaat van 10 millimeter staal te lassen, moet het lasapparaat een amperage van 400 kunnen halen.
Het kopen van deze lasdraden is ideaal voor het lassen aan dun plaatwerk (2 à 3 mm), verzinkt of roestig plaatwerk, meer dan 2 à 3, 6 en 8 à 10 mm dikte. Bij voorkeur raden wij aan om menggas 85/15 te gebruiken.