Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Door losse kleding te dragen krijgt u het minder snel warm en kan het zweet sneller verdampen; Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, bamboe, polyamide of lyocell tegen zweten. Deze materialen absorberen zweet waardoor zweetplekken minder zichtbaar zijn.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Polyester is een ademende stof
Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals katoen en linnen omdat deze stoffen vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet.
Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel. Viscose heeft de nare gewoonte om snel te kreuken en je kan deze stof dan ook gewoon strijken.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
De duurste stof in de 17e eeuw was zijde. Dat moest helemaal uit China en Japan komen en werd dus alleen gebruikt in kleding van de rijken. Tegenwoordig is linnen niet meer de goedkoopste stof: katoen is nu het goedkoopst omdat het in lage lonenlanden geproduceerd kan worden. Het duurst is nog altijd zijde.
Viscose wordt vaak gemengd met andere materialen. Je ziet de stof vaak in de polyester-viscose mix. Het voordeel van deze mix is dat het veel beter ademt dan enkel polyester. Daarbovenop is het wel nog steeds kreukvrij en kleurvast.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
Elastinevezels hebben de neiging om sneller te slijten dan natuurlijke vezels. Elastaan kan gevoelig zijn voor hoge temperaturen, wat kan leiden tot krimp of vervorming van kledingstukken. Synthetische stoffen zoals elastaan hebben de neiging om minder ademend te zijn dan natuurlijke vezels.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Maar het allergrootste nadeel is dat synthetische materialen zweetgeur vasthouden en snel gaan stinken. Dat komt doordat zweet niet alleen bestaat uit water, maar ook uit een olie-achtige substantie. Vochtafstotende materialen kunnen deze substantie niet afstoten of absorberen, waardoor die in de stof doordringt.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren. Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Katoen biedt natuurlijk comfort, ademend vermogen en hypoallergene eigenschappen, waardoor het perfect is voor dagelijks gebruik en een gevoelige huid. Polyester biedt duurzaamheid, bescherming tegen de zon, onderhoudsgemak en veelzijdigheid voor verschillende kledingstijlen en activiteiten.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.