De druk bij prosecco (ca. 3 bar) is aanzienlijk lager. Dit omdat prosecco op een andere methode wordt gemaakt; nl als stille wijn waaraan CO2 wordt toegevoegd. Het is dus niet aan te raden om hier mee te sabreren.
Niet elke fles kan je even gemakkelijk sabreren. Zo zullen Franse en Spaanse champagneflessen mooier breken dan Amerikaanse. Als je een speciale sabel hebt, is dit het moment om die boven te halen. Maar met een slagersmes, een keukenmes of zelfs een stevig botermes kan het ook al.
Eigenlijk zou je uitsluitend mogen sabreren met een Champagnesabel. Deze is bot, weegt 750-900 gram en is speciaal voor dit doel gemaakt. Bovendien moet je steeds handschoenen en een veiligheidsbril voorzien om jezelf te beschermen indien een fles toch onverhoopt zou exploderen.
Leg de fles in uw hand, met uw duim in de holte aan de onderkant van de fles en de naad naar boven. Zorg dat u de fles niet krampachtig vasthoudt, want bij het sabreren zal het glas stukgaan op de zwakste plek en u wilt niet dat dat de plek is waar u met uw hand druk zet.
Wat is sabreren
eenSabreren is een spectaculaire en stoere manier om een fles bubbels (bijvoorbeeld champagne, crémant of speciaalbier) te openen met een sabel (sabre in het Frans). Ook wel champagnesabel genoemd. Met je ene hand houd je de voet van de fles stevig vast, en met je andere hand de champagnesabel.
Een fles cava sabreren is zeker mogelijk. Zolang de fles een mousserende wijn bevat én een juiste rand heeft, is sabreren met cava zeker een optie.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
Sabreren kort moment
Onder zijn of haar begeleiding worden er één of twee flessen bier gesabreerd. De sabreur neemt voor dit arrangement 12 bierglazen mee, zodat er naderhand geproost kan worden. Voor deze festiviteit blijft de sabreur ongeveer één uur op locatie.
Verwijder de metaalfolie rond de kurk. Neem de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai nu de rechtgehouden fles zelf, waarbij de fles aan de onderkant wordt vastgehouden, en zo zal de kurk op eigen kracht naar buiten komen.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Het sabreren van champagne – de sabrage – is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om een champagnefles te openen.
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
Met de sabel breekt u de top van de fles af. De kurk wordt met 160 kilometer per uur uit de fles geschoten. Champagne sabreren is begin 19e eeuw ontstaan. In de tijd van Napoleon werd deze techniek toegepast om overwinnen te vieren.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Vandaag de dag wordt de Champagnefles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Champagne zelf. Tijdens de gisting, of de « schuimvorming »,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen: Het gaat om een rode wijn. De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen. U wilt de wijn binnenkort gaan drinken.
Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.