Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn.
De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij. Kind & Gezin bevestigt: 'We zien vrij veel baby's met gehoorproblemen.
Wordt een zwangere vrouw blootgesteld aan 102 decibel, wat niet ongewoon is op een festival, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden.
Een dove baby:
reageert niet of nauwelijks op harde geluiden of stemmen; schrikt niet van harde geluiden; loopt achter qua taalontwikkeling (eerste klanken en woordjes).
Het advies onderscheidt daarom afzonderlijke grenswaarden voor jonge kinderen tot en met 13 jaar (gemiddeld 91 decibel over een kwartier), kinderen van 14 en 15 jaar (gemiddeld 96 decibel over een kwartier) en mensen vanaf 16 jaar (gemiddeld 102 decibel over een kwartier).
Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving. De buikwand en het vruchtwater dempen nauwelijks omgevingsgeluiden. Vermijd lawaaierige plaatsen, om risico op gehoorschade voor jezelf en je ongeboren baby te beperken.
Het ideale volume van white noise voor je baby is 50 tot 60 decibel. Dit is hard genoeg om andere geluiden te maskeren, maar zacht genoeg om gehoorschade te voorkomen. Zet het apparaat of je telefoon ongeveer een meter van je baby af. Speel het geluid continu af, zonder onderbrekingen.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Vlak na de geboorte zullen kinderen reflexmatig op geluiden reageren door bijvoorbeeld met de ogen te knipperen of ze wijder te openen. Wanneer geluiden zich plotseling voordoen en ook hard zijn, kan een kind ervan schrikken. Dit is vaak te zien aan de plotselinge bewegingen met armen en of benen.
Het gehoor van je baby heeft zich al volop ontwikkeld in de baarmoeder. Dat heb je misschien wel gemerkt aan trapjes bij bepaalde geluiden of jouw stem! Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen. Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen.
Je baby van 3 en 4 maanden kan:
'geluidjes' maken tegen jou en andere mensen. geïnteresseerd zijn in jouw mondbewegingen en dit na willen doen zonder geluid te maken. uithalende geluiden maken van hoog naar laag en van hard naar zacht.
Ook op het gebied van spraak en taal zijn baby's vanaf de geboorte af aan al in ontwikkeling. Keelgeluiden gaan over in uithalende geluiden van hoog naar laag en van hard naar zacht. Al snel kunnen wij daar bijvoorbeeld plezier of frustratie in onderscheiden. Luid en duidelijk, welteverstaan.
Gillen hoort bij de ontwikkeling van een kind en gebeurt al kort na de geboorte. Baby's leren onder andere hun gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te lachen en te gillen. Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander?
Eerste geluidjes
Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als 'krrr'. Als je erop reageert door te zeggen: 'Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?! ', dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai.
Zwanger naar een festival en gehoorschade voor jouw baby
Dat je weg moet uit een luidruchtige omgeving als zwangere vrouw, is simpelweg vastgelegd in de wet. Eigenlijk is het dus vreemd om naar een festival te gaan als je zwanger bent, aangezien het geluidsniveau hier veel hoger ligt.
In de eerste weken na de geboorte krijgt uw kind een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw kind goed genoeg hoort om te leren praten. Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt.
Effect van geluiden op je baby in de baarmoeder
Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten. Zachte, hoge of melodische klanken vinden baby's in de baarmoeder fijner om te horen. Ook vertrouwde, veel terugkerende geluiden vindt je baby vaak rustgevend.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.