Een plasbuisvernauwing wordt ook wel urethrastrictuur genoemd (plasbuis = urethra, strictuur = vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt.Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Een vernauwde plasbuis komt meestal doordat het slijmvlies in de plasbuis is beschadigd. Bijvoorbeeld door een val, een operatie of een geslachtsziekte. Door die beschadiging ontstaat er littekenweefsel. Door dit littekenweefsel wordt de plasbuis nauwer.
Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
De manchet werkt als een natuurlijke sluitspier die de plasbuis licht samenknijpt om de urine in uw blaas te houden. Wanneer u wilt plassen, gaat de druk van de urinebuis af, zodat de urine kan stromen.
Bij mannen is de plasbuis ongeveer 20 cm lang. De plasbuis loopt van de blaas tot aan het uiteinde van de penis. Een deel van de plasbuis gaat door de prostaat heen.
De meeste aspecten van het urinewegstelsel zijn vergelijkbaar bij mannen en vrouwen: het hoofdverschil is de lengte van de plasbuis; de plasbuis van de vrouw is gemiddeld 2,5 tot 4 cm, bij de man is de plasbuis gemiddeld 20 tot 25 cm lang.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Als u na de operatie met een blaaskatheter naar huis gaat, is het belangrijk om te weten hoe u deze het beste kunt verzorgen en wat u kunt doen wanneer u klachten krijgt. U houdt de blaaskatheter ongeveer vijf dagen in. Als de katheter weer is verwijderd krijgt u een blaastraining, zodat u zelf weer goed kunt plassen.
Bij een TURP operatie wordt een hol buisje (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas gebracht. Met behulp van de cystoscoop wordt het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt voor nader onderzoek opgestuurd naar het laboratorium.
Een kunststofbandje onder de plasbuis kan de verhoogde druk opvangen. Bij drukverhoging wordt de plasbuis tegen dit bandje aangedrukt. De urine kan er minder makkelijk langs. Het bandje blijft levenslang aanwezig: het lost niet op.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Wat is het? Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
De blaas. Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen.
Blaastraining kan helpen als u heel vaak moet plassen. En als u uw plas moeilijk kunt ophouden. U oefent elke dag om te wachten met plassen als u moet. De huisarts of een bekken-fysiotherapeut kan u begeleiden.
Je urine bevat namelijk afvalstoffen. Deze afvalstoffen kunnen schadelijk zijn voor de binnenwand van je blaas. Ook wordt de blaas opgerekt bij langdurig ophouden.
Wat zijn de symptomen van plasbuisontsteking? De klachten beginnen meestal 1 tot 3 weken nadat je de ontsteking hebt gekregen. Vaak gaan de klachten vanzelf weer weg.
Plasbuisontsteking: behandeling
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Dus ondanks het sperma warm en gesloten in de urine buis zit, duurt het niet lang voordat het dood is waardoor je daarmee geen vrouw zwanger kunt maken? Het sperma wordt vernietigd door de urinesporen in de urinebuis en kan maar enkele minuten overleven.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.