We raden je aan om wel goed te kijken, ruiken en proeven voordat je het product opeet. Als er een TGT-datum op de verpakking staat dan moet je het product absoluut niet gebruiken na deze datum, ook niet als alles nog in orde lijkt qua geur en smaak.
Neem een diepvriespizza. In de vriezer groeien geen bacteriën, maar toch zijn pizza's maar een maand of 8 houdbaar volgens de verpakking. Na een poos krijg je namelijk toch verloop van smaak of kleur.
Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Hoelang kan je een pizza in de koelkast bewaren? Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Conversation. @Jurrie75 Een Domino's Pizza kan makkelijk ingevroren worden, je kunt wel ze beter opwarmen in de oven met 200 graden. Een stuk lekkerder!
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
In de diepvries kun je pizza altijd zo'n 3 maanden bewaren. Dat geldt alleen niet voor pizza's die al een keer ingevroren zijn en ontdooid. In dat geval moet je de pizza echt bakken of weggooien. Een diepvries pizza kan je na het ontdooien ook niet in de koelkast opbergen.
Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen. Vries je de pizza in? Pizza in de vriezer blijft 2-3 maanden goed.
Hoe lang kun je zelf gemaakte pizza bewaren? Pizza, zelf gemaakt, kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Een reeds gebakken pizza kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur wel afdekken.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Allereerst even over waarom de magnetron of oven geen goed idee is. Een magnetron verwarmt ongelijk, waardoor de kaas kokend heet kan zijn, terwijl de korst nog lauw is. Ook kan het deeg slap worden en kunnen de toppings hun smaak verliezen. Pizza opwarmen in de oven duurt dan weer lang, namelijk zo'n 25 minuten.
De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C. Zet de oven zeker niet te heet, want dan loop je de kans dat de buitenkant verbrandt voor de pizzapunt door en door warm is. Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Magnetrons met pizzastand
Wanneer je vaak een pizza in je magnetron wilt gaan bakken, is het aan te raden een magnetron met pizzastand te kopen. Hierbij verwarmt de magnetron de pizza vanaf de onderkant zodat je een krokante bodem krijgt en de heteluchtfunctie zorgt ervoor dat de pizza helemaal gaar wordt.
Als regel kan je aanhouden dat pizza maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaard kan worden. Na ontdooien kan de pizza nog 3 4 dagen bewaard worden in de koelkast.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
THT en TGT
Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.