Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij VRT NWS.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tenminste: het smaakt beter als je de pasta opnieuw opwarmt op een goede manier. Heb je nog gekookte pasta over zonder saus? Dan is het een goed idee om de pasta in een zeef in een pan met kokend water onder te dompelen, zodat die op die manier ongeveer 30 tot 40 seconden opnieuw kan doorkoken.
Kun je pasta met gerookte zalm opwarmen? { "value": "Ja, je kunt het opwarmen. Om het op te warmen in de magnetron doe je de pasta in een magnetronbestendige schaal, dek deze los af en verwarm op middelhoog vermogen, af en toe roerend tot het helemaal opgewarmd is.
Hoe kun je spaghetti carbonara opwarmen? { "value": "We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie dat langer doet, kan erg ziek worden, klinkt het bij 'VRT NWS'.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Ook pasta en rijst kunnen nauwelijks bederven als je het op een koele, droge en donkere plek bewaart in een goed afgesloten verpakking.
Zorg dat de pasta goed warm is. Hussel de truffelpasta er goed doorheen m.b.v. twee vorken en strooi de verse truffel eroverheen. Eet met of zonder de bijgeleverde kaas. Opwarmen op het fornuis: doe de pasta met de bijgeleverde “court bouillon” en een klontje boter in een pan met een dikke bodem.
3 dagen houdbaar in de koelkast.Invriezen kan ook, tot +/- 3 maanden, in een goed afgesloten potje of bakje.
Als je maaltijdplanning verandert, kun je gekoelde pasta naar de vriezer verplaatsen om hem langer te bewaren, maar zorg ervoor dat je dit binnen één dag doet. Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen.
De algemene regel is dat je best niet te veel terug moet opwarmen, omdat er toch meestal wel een (gering) verlies is van de voedingswaarde. Je moet er wel voor zorgen dat je restjes onmiddellijk afkoelt in de koelkast.
Is rijst bewaren gevaarlijk? Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Omdat in droge rijst Bacillus cereus en andere bacteriën voorkomen, kan het onveilig zijn om rijst een dag later opnieuw op te warmen en te eten. De sporen van deze bacteriën kunnen namelijk het bereidingsproces overleven.