Parels worden geweekt in voedingsrijke baaien en meren afhankelijk van de parelsoort. Parels in manden op de parelkwekerij, hier kunnen ze enkele jaren groeien. Gedurende de kweek moeten de schelpen regelmatig worden schoongemaakt om ze te ontdoen van algen, parasieten en andere aanslag.
Het kweekproces duurt ongeveer drie tot vier jaar. Het verschil tussen een echt parel en een gekweekte parel is nauwelijks te herkennen. Via de gekweekte manier is het bolletje vaak wat ronder. Echt parels hebben sneller de vorm van een traan of hartje.
Alle gekweekte parels groeien in gelijke omstandigheden waardoor er makkelijker een snoer van gelijke parels qua kleur en vorm te maken is. De kweek van parels heeft de prijzen van een parelsieraad flink laten dalen zodat er nu voor elk budget wel iets moois te verkrijgen is.
Zo lang het vervelende deeltje blijft zitten, worden er steeds meer laagjes omheen gemaakt. In Nederland maak je de meeste kans om parels te vinden in zoetwatermosselen. Deze schelpdieren maken ze vaker aan. Af en toe worden ook parels gevonden in mosselen en oesters uit de Waddenzee of Zeeland.
De waarde van een parel ligt tussen de € 1,= en € 100.000, afhankelijk van een aantal factoren. Waarom is de ene parel meer waard dan de andere?
De kans is namelijk 1 op 35 duizend dat u een parel in een oester ontdekt! Jaarlijks gebeurt het ongeveer vijf keer dat een oesterliefhebber zo'n hard glanzend bolletje in de schelp aantreft.
Parels vormen zich in oestersachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en weekdier.
- Parels kunnen niet zo goed tegen parfum, deodorant of zeep. - Eenmaal uit het water, willen parels nooit meer terug. Doe parelsieraden dus niet aan naar het zwembad, in de douche of bad en ook niet bij het afwassen. - Leg parels niet op of tegen andere juwelen om mogelijke beschadiging te vermijden.
Controleer de textuur: Echte parels hebben een lichte, korrelige textuur als je er met je tanden over wrijft. Neppe parels voelen vaak glad en kunstmatig aan. Let op de temperatuur: Echte parels voelen koel aan als ze worden aangeraakt, terwijl neppe parels vaak op kamertemperatuur zijn.
Majorica parels en andere nep parels
De laag op het glas is meestal dun en kan slijten na verloop van tijd.
1. La Peregrina (laatst verkocht in 2011 voor 11,8 miljoen dollar)
We kennen twee soorten parels, namelijk de natuurlijke parels en de cultivé of gekweekte parels. De meest bekende gebieden waar parels opgevist en gekweekt worden zijn: Japan, China, Korea, Tahiti, Australië, Indonesië, Filipijnen, Thailand en Burma.
Wat is een zwarte parel? Een zwarte parel is een type parel dat van nature zwart gekleurd is. Parels worden gevormd wanneer een irriterende stof, zoals een zandkorrel, vast komt te zitten in de schelp van een weekdier.
Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier (hoofdzakelijk oesters en mosselen, maar soms ook in slakken), doorgaans pareloester genoemd, al zijn het in feite geen oesters. Verreweg de meeste, in sieraden gebruikte, parels zijn cultivé, dus gecultiveerd of gekweekt.
Zoetwaterparels zijn parels gekweekt in mosselen in zoetwater. Gekweekte parels ontstaan in gecontroleerde omstandigheden, onder toezicht van een mossel- of oesterkweker. Daarbij kunnen 2 soorten (tweekleppige) weekdieren gebruikt worden: de zoutwater-pareloester of de zoetwater-riviermossel.
De vorm van de parel ontstaat doordat de parel de vorm van de verontreinigingen in de schelp van de oester of mossel vormt. De verontreiniging vormt de kern. Deze parels kunnen ook meerdere kernen hebben. Het is ook mogelijk dat één mossel of oester twee parels maakt.
Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Als u twee echte parels over elkaar wrijft komt er ook een klein beetje poeder van af. Dit heeft verder geen schadelijk effect op de parel. Dit is de belangrijkste manier om echte van nep parels te onderscheiden.
Om je parels te bewaren is het goed van deze gescheiden te houden van andere juwelen. Je kunt ze in een zachte doek wikkelen of in een stofzak leggen. 1 keer per jaar is het ook aangeraden van je parelsieraden te laten controleren. Eventueel opnieuw laten knopen.
Parels weer glanzend krijgen
Door het regelmatig dragen van de parels kan er vet, transpiratie en make up resten de parels dof maken. Door middel van een dompelbadje van Hagerty worden je parel sieraden weer glanzend schoon zonder ze te beschadigen.
De zoetwaterparels hebben een aantal natuurlijke kleuren afhankelijk van de soort. Zo zijn er van nature witte, zalmroze, lavendelkleurige, paars-blauw, en groenachtige zoetwaterparels. Afwijkende zoetwaterparels zijn behandeld om de kleur te verkrijgen.
(Let op: Er zijn ook Parels die van nature geel zijn. Deze zijn geel van kleur, gemaakt door de natuur zijn, maar dat Geel is meer als een crème-kleur geel en niet het rokerige geel gekleurd.!) Eigenlijk kunnen we dus stellen wanneer de Parels te lang niet gedragen worden, ze helaas verkleuren.
Parels worden gevormd in oesters en mosselen. Het vormen van een parel begint als de oester of mossel een indringer in zijn schelp voelt. Bij natuurlijke parels zijn deze indringers kleine deeltjes of diertjes die in de schelp komen en in contact komen met het lichaam van het dier.
Parels zijn het product van oesters en ze bestaan uit parelmoer. Parelmoer bestaat voornamelijk koolzure kalk (in de vorm van aragoniet) en de organische hoornstof (conchine). De hoornstof zorgt ervoor dat er telkens laagjes van microkristallen aan elkaar gekit worden.
Of ze nu natuurlijk of gekweekt zijn, parels groeien alleen in schelpen. Deze worden zowel in zoet water als in zeewater gevonden. Weekdieren zetten parelmoer af aan de binnenkant van hun schelp, om de schelp harder te maken. Dit verhoogt de beschermingsfactor tegen vijanden.
Het schelpdier reageert er op door het ongewenste deeltje in te kaspelen met dezelfde stof als waaruit de binnenkant van de schelp bestaat: parelmoer. Zo ontstaat een parel, waardoor het dier geen hinder meer ondervindt van het insluitsel. Het is dus een verdedigingsmiddel tegen 'pijn'.