PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Wat is de beste isolatie voor buitenmuur? De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren.
Spouwmuurisolatie
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde.
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
EPS heeft als nadeel dat het materiaal minder flexibel is. Hierdoor worden kieren en hoekjes mogelijk niet goed afgedicht. Dicht deze daarom af met bijvoorbeeld purschuim. Door een verminderde flexibiliteit is het lastiger om het isolatiemateriaal naderhand tussen bouwdelen te bevestigen, zoals keperbalken.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we voor de mussen gestookt.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Waar gaat warmteverlies verloren? Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.
Hoe dik moet isolatie zijn voor premie gevelisolatie ? Ga je de muur langs buitenaf isoleren, dan moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde hebben van 3 m²K/W.
De gevel isoleren kan dus op drie verschillende manieren: Met isolatiepanelen in PUR/PIR, glaswol, rotswol, houtwol, resolschuim, XPS en EPS.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Het principe van buitengevelisolatie is eigenlijk redelijk eenvoudig. De bestaande buitenmuur mag blijven staan en daarop wordt een (houten) regelwerk geplaatst.Daarin zal men vervolgens de isolatie op plaatsen. Eens de isolatie geplaatst is, zal de muur afgewerkt worden met een nieuwe gevelbekleding naar keuze.
Moderne spouwmuurisolatie gaat gemakkelijk meer dan 60 jaar mee. Laat je je oude spouwmuurisolatie verwijderen en nadien de spouwmuur opnieuw isoleren met een recent isolatiemateriaal, dan kan je hier dus levenslang van genieten.
Wat is het verschil tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie? Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouw aangebracht. Bij gevelisolatie is er meestal geen spouw aanwezig en wordt er daarom isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel bevestigd. Dit wordt ook wel buitenisolatie genoemd.
In principe gaat spouwmuur isolatie levenslang mee, zeker gezien de huidige isolatiematerialen die er tegenwoordig zijn.
PIR-isolatie is ook bestand tegen vocht, wat betekent dat het niet zal rotten of schimmelen. Een ander voordeel van drukvast isolatiemateriaal is dat het een lange levensduur heeft en geen onderhoud vereist. Het is ook brandveilig en kan worden gebruikt in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E. Purschuim vulling zorgt voor een langere levensduur van uw woning. Eenmaal aangebracht en uitgehard zal het materiaal niet meer verzakken in de wand, kier of spleet. Het gehele oppervlakte blijft dus goed geïsoleerd!