Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je regelmatig buikpijn en problemen met poepen. De klachten zijn heel vervelend maar niet gevaarlijk. Je hebt geen grotere kans op ernstige darmziekten.
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Verder kunnen vochtinname, stress, beweging en roken invloed hebben op jouw klachten.
Veel mensen hebben af en toe klachten of symptomen van een prikkelbare darm. U hebt meer kans op het krijgen van een prikkelbare darm als: U jong bent: een prikkelbare darm komt meestal voor onder de leeftijd van 45 jaar. U vrouw bent: over het algemeen hebben twee keer zoveel vrouwen als mannen deze aandoening.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Voorbeelden zijn mebeverine (Duspatal) en scopolaminebutyl (Buscopan). Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering. Iberogast is een kruidenmengsel dat de darmklachten kan verminderen. Het heeft invloed heeft op de bewegelijkheid van de spieren van de maag.
Een prikkelbare of spastische darm komt bij ongeveer 2 van de 10 mensen voor. Als u een chronische darmontsteking heeft, heeft u zelfs een grotere kans om ook het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) te hebben. De klachten van uw gevoelige darmen kunnen zijn: Buikpijn.
Waardoor ontstaat PDS? Hoe PDS ontstaat is niet precies bekend, mogelijk komt het door een combinatie van factoren. Het lijkt erop dat bij mensen met PDS de hersenen en de darmen extra alert zijn voor wat er in de darmen gebeurt. Uw hersenen merken prikkels in de darmen direct op.
Soms extra vezels nodig bij het prikkelbare darm syndroom
Dit zijn natuurlijke vezels. Doe de vezels bijvoorbeeld door de yoghurt. Of meng ze met water (met een beetje vruchtensap voor de smaak) en drink dit op. Neem dit een halfuur voordat je gaat eten.
Onverteerde voedingsresten, zoals vezels komen in de dikke darm terecht.Deze onverteerde voedingsresten worden door de bacteriën afgebroken en bij dit proces komen gassen vrij. De meeste gasvorming ontstaat door de afbraak van bacteriën.
Meer water drinken. Behalve vezels hebben de darmen ook veel vocht nodig om de ontlasting soepel en zacht te maken.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Rugpijn door het prikkelbare darmsyndroom
Wanneer je buikpijn krijgt en een opgeblazen gevoel hebt, dan is het mogelijk dat je lijdt aan het PDS of prikkelbaar darmsyndroom. Een van de symptomen hiervan is een erg pijnlijke onderrug.
Vermindert maag- en darmklachten
Kamillethee helpt de spieren van het darmkanaal te ontspannen en kalmeert de maag, waardoor de pijn en krampen zullen verminderen. Om dit effect te merken kun je twee keer per dag – bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds – een volle kop kamillethee drinken.