Alle door de Nationale Bank sinds 1944 uitgegeven biljetten blijven onbeperkt in de tijd inwisselbaar.Muntstukken in Belgische frank kunnen echter niet meer worden ingewisseld.
Je kan je oude Belgische bankbiljetten gratis omwisselen aan de loketten van de Nationale Bank (de Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel).
Het oudste bankbiljet, van 5 frank uit 1848 en uitgegeven door de Generale Maatschappij omdat de Nationale Bank van België nog niet bestond, was de koper 8.000 euro waard. Bij de aandelen was een stuk van Union Minière uit 1920 het duurste Belgische aandeel, goed voor 8.500 euro (plus kosten).
Bij bankfilialen kunt u uw oude munten en bankbiljetten tijdens de overgangstermijn, en soms ook daarna nog, inwisselen tegen euro's. Die overgangstermijn loopt wel ten einde en soms kunt u daarna uw geld tegen betaling inwisselen. Er kunnen beperkingen worden gesteld aan de hoeveel geld die u kunt inwisselen.
Vreemde valuta wisselen bij een geldwisselkantoor
U kunt bij alle GWK Travelex vestigingen in Nederland buitenlands geld inwisselen voor euro's. Na uw reis kunt u eenvoudig uw buitenlands geld inwisselen voor euro's bij een GWK Travelex vestiging op de luchthavens.
Oud geld inwisselen
Oude Nederlandse biljetten zijn nog steeds wel inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank. Het briefgeld mag tot 2032 omgeruild worden naar euro's. Als je oud geld omwisselt, wordt gerekend met de officiële vaste koers: EUR 1 = NLG 2,20371.
En voor het biljet van 100 Belgische frank (2,5 euro) zijn de cijfers nog spectaculairder. Er circuleren op zolders, onderaan kleerkasten of in kluizen nog steeds 9,6 miljoen zulke biljetten.
De meeste guldenbankbiljetten kunt u nog tot 1 januari 2032 inwisselen voor euro's. Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
++ GEMIDDELD € 1.20 per stuk .
Alle door de Nationale Bank sinds 1944 uitgegeven biljetten blijven onbeperkt in de tijd inwisselbaar. Muntstukken in Belgische frank kunnen echter niet meer worden ingewisseld.
De Double Eagle is zeker geen zeldzame munt, er zijn er bijna 450.000 van geslagen. Toch is er een voor bijna 19 miljoen dollar geveild, hoe kan dat?
Waar kun je vreemde valuta wisselen? Je kunt je euro's voor vreemde valuta wisselen bij een grenswisselkantoor (gwk) of bij de bank. Tegenwoordig kun je zelfs vreemde valuta bestellen via internet. Wanneer je dit wilt doen, moet je er echter wel rekening mee houden dat er sprake is van een levertijd.
De Nationale Bank wisselt geen buitenlands geld om. De vroegere nationale bankbiljetten en munten van landen die tot het eurogebied behoren kunnen in de meeste gevallen nog steeds voor euro's worden ingewisseld. Dit wordt uitsluitend gedaan door de nationale centrale banken.
Wanneer in 2001 de Euro werd ingevoerd, waren er nog zo'n 273 miljoen Belgische biljetten in omloop. Ongeveer 15 miljoen biljetten zijn vandaag nog altijd niet ingewisseld. Dat is zo'n 5% van het totaal aantal biljetten.
De Belgische 20 frank - Belgische Louis is een historische gouden munt met een zuiverheid van 90% (21,6 karaat). De 20 BEF - Belgische Louis weegt bruto 6,45 gram, heeft een nettogewicht van 5,8 gram en is een geliefde munt bij zowel numismaten als beleggers.
De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald. De ECB blijft ook nog oude vijftigjes verspreiden: er ligt nog een voorraad nieuwe en gebruikte biljetten van de eerste lichting, en die moet eerst op.
Geschiedenis. De Belgische frank werd in 1832 ingevoerd, naar het voorbeeld van de Franse frank. Van 1865 tot 1914 maakte België deel uit van de Latijnse muntunie, waardoor de Belgische frank gelijkgesteld werd aan de Franse frank, de Zwitserse frank en de Italiaanse lire.
Blijft het oude 10-eurobiljet nog geldig? Ja, voorlopig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het oude briefje blijft de komende tijd een wettig betaalmiddel. De ECB zal ruim op tijd laten weten wanneer het oude briefje niet meer geldig is.