Orzo wordt meestal gemaakt van durum tarwegriesmeel. De voedingswaarde zijn dus te vergelijken met andere pastasoorten die van tarwegriesmeel worden gemaakt. Orzo past wel in een gezond voedingspatroon, maar er zijn gezondere alternatieven als bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta.
Niet met traditionele risottorijst, maar met orzo: een pastasoort die qua vorm op rijst lijkt. Het grote verschil: orzo is makkelijker te bereiden en staat binnen een mum van tijd op tafel.
Orzo is the way to go. De gedroogde pasta in de vorm van rijst is de perfecte middenweg en dit is hoe je het klaarmaakt. Orzo wordt vooral gegeten in landen rondom het midden en Oosten van de Middellandse zee. In het Italiaans heet het risoni, in het Turks heet het arpa şehriye en de Grieken noemen het kritharaki.
Risotto kan je eventueel op voorhand maken maar de textuur zal niet hetzelfde zijn. De risotto zal opstijven en harder worden bij het afkoelen en krijgt bij het opwarmen niet dezelfde romige structuur als dat je hem à la minute zou maken.
Het restje dat je bewaart in de koelkast kun je de volgende dag opwarmen door weer een beetje bouillon toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor wijn of als je niets meer in huis hebt: kokend water. Blijf goed roeren tot de risotto opgewarmd is.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Volkoren orzo bevat meer vezels en eiwitten dan gewone orzo, waardoor het de gezondere keuze is. Orzo bevat vrij veel calorieën, het levert ongeveer 50% meer calorieën dan een gelijke portie witte rijst.
Ondanks zijn Nederlandse naam "Griekse rijst" is orzo eigenlijk een pasta die de vorm heeft van een rijstkorrel. Het grote verschil met andere soorten pasta is dat Orzo klaargemaakt dient te worden zoals rijst. Je neemt dus slechts 3 eenheden water op één eenheid orzo.
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Het wordt voornamelijk in Italië en Griekenland dan ook vooral gegeten als rijst; er worden namelijk rijstgerechten als risotto's, pilafs of stevige salades mee gemaakt. Ook kun je het gebruiken om je soep om te toveren tot volwaardige maaltijdsoep. Een veelzijdig graanproduct dus! Orzo bereiden is heel eenvoudig.
Tegenwoordig hoef je voor dit product niet meer om te fietsen, want bij de meeste supermarkten ligt het in de schappen onder de naam riso. Grijp je daar toch mis? Dan heb je bij de Turkse of Marrokkaanse supermarkt vast en zeker geluk.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.
Zo'n 100 gram orzo bevat ongeveer 360 kcal. Er zit relatief weinig vet in en veel koolhydraten en eiwitten.
Het wordt gemaakt van durumtarwe (ook harde tarwe) door het tot gries (semolina) te malen. Dit is ook de basis voor andere Italiaanse pasta en couscous en bulgur. Orzo smaakt iets zoeter dan andere pastasoorten en combineert goed met Zuid-Europese groenten. Het is wel wat duurder.
Een verrassend alternatief voor rijst, bijvoorbeeld in een salade of risotto gerechten. 1. Doe de orzo in een pan met ruim kokend water.
Het (vergroot)woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat 'rijst' betekent, met het achtervoegsel otto.
Rijst behoort tot de kleine pastavarianten voor in de bouillon. Deze pastavariant is zeker uitgevonden om tot de verbeelding te spreken van kinderen, gewoontegebruikers van babyvoeding en heldere soepen, aangezien hij de vorm heeft van kleine, lekkere en leuke pastakorrels.
Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer. Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
75 gram koolhydraten, waarvan 1,79 gram suiker. 12,5 gram eiwitten. 3,6 gram vezels.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.