De Passiflora caerulea maakt ook vruchten, maar deze maakt geel gekleurde vruchten met vrij weinig smaak. Ook deze zijn eetbaar en een favoriet bij mensen niet per se van mierzoet fruit houden.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels.
De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig.
Passiflora edulis f. edulis of passievrucht krijgt eetbare vruchten. Deze vruchten worden 5 cm lang en 4 cm breed. De kleur van het fruit is paars en het smaakt fris zoet.
Wanneer de schil van de passievrucht donkerpaars en glad is, is deze rijp en heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en het geleiachtige vruchtvlees zoeter.
De passievrucht is gaan verkleuren of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Halveer de vrucht en lepel deze uit. De donkerpaarse schil kun je niet eten, de pitten wel.
De vruchten zijn rijp als ze geel zijn, ze voelen dan zacht aan. Omdat er regelmatig ( elke dag) bloemen ontstaan over een lange periode is de oogstperiode ook erg lang.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
De passievrucht is een klimplant waarvan de uitlopers tot 10 meter lang kunnen groeien. De passievrucht is niet erg winterhard in het Nederlandse klimaat. De eerste jaren is het daarom verstandig om de plant in de winter goed toe te dekken. De plant staat het liefst zo warm en zonnig mogelijk.
In de zomer bloeit de passiebloem met zijn typische bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag maar doordat de planten zó rijk bloeien zijn er toch veel bloemen in de plant aanwezig.
Bij aankoop hoort de passievrucht een onbeschadigde, gladde, glanzende schil te hebben. Koop de vruchten die nog niet heel rimpelig zijn en zwaar voor hun grootte aanvoelen. Een rijpe passievrucht is namelijk helemaal rimpelig aan de buitenkant. Je moet hem dan snel opeten om uitdroging te voorkomen.
Fruit is natuurlijk hartstikke gezond, maar zit ook vol suikers. Zo ook passievrucht. Aanbevolen wordt om 200 gram fruit per dag te eten. We raden aan deze hoeveelheid niet te overschrijden, om zo niet teveel suiker binnen te krijgen.
Er zitten veel vezels in een passievrucht. Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede spijsvertering. Het houdt je darmen gezond en het zorgt ervoor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen op de juiste manier uit je voeding te halen.
De schil van een passievrucht is niet eetbaar. De schil is hard en leerachtig. . De schil is bovendien niet meegenomen in de wet op resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje schil opeet.
Het schoonmaken van een passievrucht is eenvoudig. Begin met het doormidden snijden van de vrucht. Je zult merken dat de schil stevig is, maar toch gemakkelijk te snijden. Zodra de passievrucht is doorgesneden, kun je een lepel gebruiken om het vruchtvlees eruit te scheppen.
Met 100 gram passievruchten krijg je al snel 24% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen. Dat is fijn, want vitamine A zorgt voor een goede werking van je afweer- en immuunsysteem. Daarnaast is het goed voor je huid, haar en tandvlees en voorkomt het nachtblindheid. Wij lepelen er nog eentje uit.
Maracuja is het zusje van de passievrucht. Deze vrucht is geelgroen. Het vruchtvlees bestaat voornamelijk uit pitjes waaromheen een geleiachtig vruchtvlees zit.
Het beste is een plek op het zuiden of het zuid westen. Houd ongeveer 50 - 75 cm ruimte aan tussen de planten. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Passievrucht is namelijk niet winterhard (winterhard tot 5 C°) en kan het beste in grote potten of kuipen worden gekweekt.
Kwaliteit en rijpheid. In totaal zijn er ruim 200 soorten passievruchten. De soorten hebben verschillende kleuren vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruchten.
PASSIEVRUCHT BLAUW - Passiflora caerulea
Plant op een beschutte warme plaats, zoals een zuid- of oostmuur. Geeft eetbare vruchten mits kruisbestuiving.
Stekken kun je al vanaf april tot in juni nemen. Neem kop- of topstekken van ongeveer tien cm lang en laat enkel de bovenste twee bladeren zitten. Plant de stek in een pot met stekgrond en plaats er een plastiek diepvrieszakje overheen of een afgesneden flessehals van een petfles met de dop erop.
Wat te doen als je passiebloem is uitgebloeid? Als de passiebloem is uitgebloeid, hoef je niets te doen, de bloemen vallen vanzelf van de plant. De bloei gaat door tot in de herfst. Daarna gaat de passiebloem in winterrust, maar in het volgende jaar gaat de passiebloem opnieuw bloeien.
De vruchten zijn iets ovaalrond en kleuren oranjegeel als ze rijp zijn. Het vruchtvlees bestaat een dun lichtgeel buitenste laagje met in het centrum een smakelijke, gelei-achtige substantie met de zwarte zaden. Eet ze lekker met zaden en al!
Verwijder voor het invriezen wel even de schillen en pitten en was het fruit voor het invriezen. Een kiwi blijft overigens drie maanden goed. Wat dien je niét in de vriezer te doen? Passievruchten, granaatappels, mandarijnen, sinaasappels en mineola's zijn niet geschikt.