Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.
Weber Flexibele tegellijm is een stofarme poeder tegellijm. De flexibele tegellijm is geschikt voor het leggen van tegels op tegels. Flexibele tegellijm voor het tegelen op: beton, zandcement, steen, gipsplaten en is zeer geschikt voor het tegelen over vloerverwarming.
Voor het behandelen van gipsplaten kan het beste gebruik gemaakt worden van het Bouwbestel huismerk Voorstrijk of Flevopol Universeel Hechtmiddel. Dit laatste middel is toepasbaar op alle ondergronden en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 liter, 5 en 10 liter.
Is heel goed mogelijk, om die platen te betegelen. Eerst even voorstrijken, met een tegel voorstrijkmiddel. Voegen met een WD voeg, en de voeg op het aanrechtblad afkitten. Dus net zoals op een andere ondergrond.
Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf. Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Bij het betegelen van gyproc moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken dat geschikt is voor gyproc. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm goed kan hechten aan het oppervlak zonder dat het vocht in de lijm geabsorbeerd wordt door het gips. Dit is een belangrijkste eerste stap.
Maar hoe doe je dat en waarmee kan je gipsplaten lijmen? Gipsplaten lijmen. Deze kan je lijmen op vele ondergronden zoals hout, baksteen, beton en tegels. Je kunt het lijmen met verschillende producten zoals speciale montagekit, tegellijm, cementmortel en Fix en Finish.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
Tegelen Op Spaanplaat
Spaanplaat is een relatief licht materiaal wat alleen voor binnen gebruik geschikt is, want ….. spaanplaat kan niet tegen vocht. Voor tegelen is spaanplaat niet aan te bevelen.
Zonder de juiste voorbereidingen, loop je het risico dat de bovenste laag van de gipsplaten loslaat als je het behang later wilt verwijderen. In principe kun je met ieder behang je gipsplaten behangen, maar glasvliesbehang of renovliesbehang hebben de voorkeur.
Je moet dus eerst een grondverf gebruiken. Werk met een neutrale grondverf die geschikt is voor verwerking op gipsplaat. Breng één laag aan over de gipsplaten met een roller. Met een kleine lakroller en een kwast kan je de randen en hoeken in de grondverf zetten.
Een gipsplaat schuren gebeurt altijd met speciaal schuurpapier. Je moet namelijk middelgrof papier gebruiken, het liefst met korrel P120. Om ervoor te zorgen dat het papier niet kapotgaat, kun je deze om een schuurblok heen wikkelen. Ook voorkom je hiermee dat je jezelf bezeert.
Soort stuc voor gipsplaten stucen
Wanneer je gipsplaten wil stucen, dan zijn bijna alle typen stucwerk geschikt voor deze klus. Voor het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz veelgebruikte opties. Het plafond leent zich er goed voor om af te werken met spackspuiten of latex verfspuiten.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Wacht met schilderen tot de voorstrijk droog is. Begin met het schilderen van de randen van het plafond met een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem elke keer af langs de rand van de emmer, tot de kwast wel verzadigd is maar niet druipt.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Ook in badkamers en andere plaatsen waar het nat wordt, is het gebruik van gipsplaten mogelijk. Je gebruikt dan wel het liefst een watervaste gipsplaat. Deze zijn groen en vochtbestendig. Wanneer je het plafond in een natte ruimte wilt voorzien van gipsplaten, raden we de speciale badkamerplafondplaten aan.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.