De zeearend. De grootste roofvogel van Nederland, die dit seizoen gevolgd wordt op dit enorme nest. Afgelopen jaren stond de camera ook op een (oud) zeearend nest, maar daar hebben toen haviken en nijlganzen op gebroed.
Van alle soorten vogels maken arenden de grootste nesten. Zo'n nest kan wel vier meter diep en tweeënhalve meter breed worden.
Vogelnesten zijn er in vele soorten. De duif bouwt slordig, de specht maakt een gat in een boom en de scholekster broedt op de kale grond. Het kleinste nest is van de kolibrie. De fuut maakt handig gebruik van de buren: die bouwt naast een meerkoet, waardoor hij een soort bodyguard heeft.
Met aan de bovenkant een 'dakje' tegen indringers. Hij bouwt de nesten van takken en twijgen. Van binnen bekleedt de ekster zijn nest met klei en grassen, wortels en haren.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten. Zo plunderen Zwarte kraaien wel eens een eksternest.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Wat is het snelste dier ter wereld? Juist: de slechtvalk. Die kan een topsnelheid ontwikkelen van meer dan 350 kilometer per uur. Zo snel als Max Verstappen.
Biddende roofvogels blijven op dezelfde plek in de lucht hangen. Torenvalken zijn de bekendste en veelvuldigste bidders in ons luchtruim, maar buizerds kunnen er ook wat van. Ze zijn veel groter dan de valkjes en bidden met tragere wiekslag.
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Er zijn vogelsoorten (bijvoorbeeld de koekoek), die helemaal geen nest maken en hun eieren in het nest van een ander leggen. Die eieren worden door andere vogels (waardvogels, zoals de kleine karekiet) uitgebroed.
Eén broedsel per jaar, meestal 5-7 eieren. Broedduur 17-24 dagen. Eksters zijn meestal monogaam en trouw voor het leven.
10. Nest van een zeearend. 600 kilo zwaar kan het nest van deze arend worden omdat de vogels het vaak jaren achtereen gebruiken. Zo'n met gras en mos bekleed nest kan dan wel 2 meter breed en 2 meter hoog worden.
Hij leeft voornamelijk in Noord-Europa, in de Noorse Fjorden, het noorden van Zweden, Finland en Rusland. Maar sinds 2006 broedt hij ook in Nederland. In 2013 waren hier al 7 bezette territoria.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen. Studenten van de Stanford universiteit filmden verschillende kolibries op extreem hoge snelheid.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Wat kun je doen bij een aanval? Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Duivenborst is niet alleen voor de mens een delicatesse. Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook.
Een andere optie is om de eksters te verjagen is om een namaak ekster ondersteboven bijvoorbeeld in een boom te hangen. Een dode soortgenoot schrikt ook af. Echter zullen ze hier waarschijnlijk wel aan wennen. Ook kun je er voor kiezen de eksters te verjagen met angstkreten.
Het tam maken van dit soort vogels mag niet. Het houden (al dan niet in een voliere) van deze vogels mag ook niet. Dan moeten ze gewoon een stel tortelduiven kopen, die zijn prima tam te maken, blijven ook leuk in de tuin en veroorzaken geen overlast bij anderen en is niet strafbaar.