Het poollicht is vaak ook prima met het blote oog te zien. Soms denk je naar een wolk te kijken terwijl dit op een camera groen kleurt. Dit is poollicht wat voor het oog niet goed zichtbaar is.
Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
Het moet onbewolkt zijn.
Het noorderlicht vindt plaats op minimaal 80km hoogte, ver boven de bewolking. Als het dus bewolkt is, zul je hooguit een wat groene gloed door de wolken heen zien.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Het noorderlicht verschijnt in een gordel of in een ovaal boven de aarde, op een vaste plek ten opzichte van de zon. Het licht is normaal gezien 's nachts zichtbaar boven het vasteland in Noord-Noorwegen en overdag op Spitsbergen.
Het mooiste noorderlicht kun je zien in de maanden september en maart. De dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) zijn namelijk statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Ook is de maand maart statistisch gezien een goede maand.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.
Zodra in het Pure Noorden de duisternis invalt, kan het noorderlicht zich laten zien. In Lapland kan dat dus in de wintermaanden al om 14.00 uur zijn. In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Zweden en -Finland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland.
Op zich is er het ganse jaar door kans om Noorderlicht te zien. Aan volgende voorwaarden moet echter voldaan zijn: Het moet een open en heldere hemel zijn (dus geen bewolking) Het moet donker zijn (aan de noordpool dus van oktober tot maart).
Wanneer je je dichter bij de Noordpool zou bevinden moet je dus naar het zuiden kijken om noorderlicht te kunnen zien. Vanuit Spitsbergen is dat bijvoorbeeld regelmatig het geval. Wanneer de geomagnetische verstoring toeneemt, breidt deze zone zich verder uit naar het zuiden.
Het Noorderlicht
Tussen eind september en eind maart is het donker van de vroege namiddag tot de late ochtend. Dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien. Helaas moet je heel veel geluk hebben om het noorderlicht nabij Oslo te zien.
Het noorderlicht op IJsland is vooral in de de winter goed zichtbaar. Je moet dan denken aan de maanden oktober t/m maart. Er is weinig lichtvervuiling op IJsland waardoor het er in de winter erg donker kan worden. Dat zorgt ervoor dat je het noorderlicht nog beter kunt zien.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen.
In Lapland kun je het noorderlicht (aurora borealis) het beste zien tussen begin januari en eind maart. Tot eind april is het ook mogelijk, maar dan is de kans kleiner. Dit natuurverschijnsel zie je het vaakst op en rond de poolcirkel.
Een goed uitgangspunt bij het fotograferen van het noorderlicht: apertuur f/2.8, ISO 1600 (hoger als het heel donker is) en 15 seconden sluitertijd. Onthoud dat wanneer het noorderlicht snel en actief door de hemel danst, je de sluitertijd best korter maakt.
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Hoe koud is het in Lapland in de winter? In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België.
Dat is handig: wanneer het regent zul je geen noorderlicht zien, zelfs al is de lucht nog zo groen boven de wolken. Deze noorderlicht voorspelling is het meest betrouwbaar.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.