Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
De blaadjes en bloemen
De bloempjes van de mosterdplant kun je aan salades toevoegen en zijn dus gewoon eetbaar. In onder andere de Afrikaanse en Indiase keuken gebruikt men de bladeren van de Brassica juncea.
Je kunt de blaadjes rauw eten (pittig accent in salades maar ook lekker op een broodje gezond bijvoorbeeld, een beetje zoals rucola maar dan net anders). Je kunt de blaadjes ook stoven, het lijkt dan wel wat op andijvie zonder het karakteristieke bittertje.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Mosterdzaadjes komen van de mosterdplant en worden natuurlijk gebruikt om mosterd van te maken. Bovendien zijn ze een veelgebruikt kruid in de Indiase keuken. Zo geven ze smaak aan gerechten als dahl, bombay aardappeltjes en Indiase curry's.
Hoe ziet de mosterd plant er uit? De zwarte mosterdplant is een éénjarige plant, met een vertakte stengel die een meter hoog wordt. De onderste bladeren zijn geveerd, de bovenste bladeren smal en spits. De gele (of witte) mosterd is een éénjarige, rechtopstaande plant die 30 cm hoog wordt.
Als de zaden rijp zijn kun je ze heel gemakkelijk oogsten door ze tussen je vingers uit de zachte en brosse hoesjes te wrijven. Ook nu zeef je de zaden, was ze daarna en laat ze nog een paar dagen drogen. Deze bruine mosterdzaden zijn veel kleiner maar ook pittiger.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Mosterdblad of bladmosterd (Brassica juncea) is een lekker pittig plantje dat hier nog vrij onbekend is. Oorspronkelijk komt het uit Centraal-Azië, waar de blaadjes vaak in de wok belanden. Maar ook rauw in een slaatje kan het een pittige toets toevoegen.
Mosterdsla is een bladgroente, het is een koolsoort waarvan de blaadjes worden gegeten, alhoewel de naam dit niet doet vermoeden. De plant is éénjarig en kan wel wat vorst verdragen. Mosterdsla groeit zowel in de zon als in de halfschaduw, liefst op een losse, humusrijke bodem.
Bladmosterd is een gewas dat veel mogelijkheden biedt. Het wordt zowel als mini groente in een jong stadium gegeten, als dat het als volwassen plant gebruikt wordt. Dit product heeft fijn ingesneden blaadjes met een frisgroene kleur, die pittig van smaak zijn.
De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Dijon-mosterd is een Franse variant van mosterd die wordt gebruikt als specerij voor sandwiches, sauzen, glazuren, dressings, kruiden en meer. Het heeft een lichtgele kleur en is romig en pasteuze van textuur. Maak je geen zorgen over het schudden van Dijon-mosterd!
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Zwart mosterdzaad is de meest scherpste van de drie. Hou je dus van scherpe mosterd, kies dan voor zwart mosterdzaad. Je kunt ook in de toko en via internet zwart mosterdzaad kopen, let wel op biologisch.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
De hoeveelheid zaaizaad bedraagt 15 tot 25 kg per ha, afhankelijk van zaaitijdstip en duizendkorrelgewicht (5 tot 10 gram). De rijenafstand is 10 tot 25 cm en de zaaidiepte 2 tot 3 cm. Dichter zaaien geeft een snellere grondbedekking. Gele mosterd is niet geschikt als zomergewas op braakpercelen.
Bij Natural Spices kun je geel mosterdzaad online kopen. Dit is pittig, maar de mildste van de drie varianten. Je kunt het zaad in een verpakking van 700 gram of 2, 8 of 25 kilo online kopen en krijgt het geleverd in een handige bewaarbak.