Met zijn waterdichte, flexibele materiaal en de sterke kleefkracht is de pleister ideaal voor tijdens het wassen, douchen, baden en zwemmen.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Een fijne wondpleister blijft goed zitten, is pijnloos te verwijderen en laat geen kleefresten achter. Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
Een eilandpleister is een extra grote pleister en wordt ook wel een XL of XXL-pleister genoemd. Dit soort pleisters zijn lang en breed, waardoor ze ideaal zijn om een grotere huidbeschadiging af te dekken.
Hansaplast Pleisterspray kunt u gebruiken voor het desinfecteren van kleine wondjes en voor schaafwonden. De wond wordt als een soort tweede huid bedekt en de spray bevordert natuurlijke wondgenezing. De wond wordt daarbij ook nog eens (transparant) beschermd tegen water, vuil en bacteriën.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
De Kruidvat Pleisterspray is bloedstelpend en beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf. Maak je huid goed schoon en droog, voordat je de Kruidvat Pleisterspray gebruikt. Houd de spuitbus rechtop en op circa 15 centimeter afstand van de wond.
De pleister wordt ook wel eilandpleister genoemd en is herkenbaar aan de kleefrand rond het gehele niet verklevende wondkussen. Deze pleister wordt gebruikt om wonden van een operatie sneller te laten genezen. Ook geschikt voor andere verwondingen met een geringe wondvocht productie.
Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog.
De Hansaplast Sensitive XL en XXL eilandpleisters zijn ook geschikt voor de gevoelige huid: deze pleisters zijn namelijk extra huidvriendelijk, van een zacht en ademend materiaal en veilig. Het niet-klevende wondkussen met antibacterieel zilver beschermt de wond.
Werkingsduur van een pijnpleister
De eerste pleister die u heeft aangebracht, zal pas na ongeveer 12 tot 24 uur beginnen werken. Om deze periode te overbruggen, kan uw arts een bijkomend of snelwerkend geneesmiddel voorschrijven. Transtec kan tot 96 uur (4 dagen) aangebracht blijven.
2 De lange halfwaardetijd van 12-20 h houdt in dat na geheel verwijderen van de pleister het effect navenant aanhoudt.
Wassen, douchen en baden
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Soms zijn over de wond smalle pleisters aangebracht, de zogenaamde steristrips; deze kunt u laten zitten tot ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal vanzelf af als de wond is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
Hechtpleisters U mag hiermee douchen en de wond droogdeppen. De hechtpleisters mag u niet verwijderen; zij laten uiteindelijk zelf los.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Mepilex®Border Flex kan tot 7 dagen blijven zitten, afhankelijk van de conditie van de wond en de omliggende huid van uw patiënt, of volgens de geldende protocolering. Bezoek de productpagina voor meer informatie over dit verband.
Kies formaat zodanig dat het de wonde ruimschoots overlapt (ca. 1cm). Aanbrengen en afdekken met een secundair verband naar keuze. Verwijderen wanneer het geheel verzadigd is (max na 7 dagen).
Mepilex Border is ontworpen voor een verscheidenheid aan exsuderende wonden zoals doorligwonden, been- en voetulcera en traumatische wonden zoals huidscheuren en chirurgische wonden. Mepilex Border kan ook gebruikt worden op droge/necrotische wonden in combinatie met gels.
Hansaplast Wondspray is een makkelijk te gebruiken spray voor de ontsmettende reiniging van kleine acute wonden zoals sneeën, schaafwonden, eerste en kleine tweede-graads brandwonden en open blaren. De spray kan ook worden gebruikt voor chronische wonden en postoperatieve wondzorg volgens de instructies van uw arts.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.