Is de oppervlakte van uw dak groter dan 80 vierkante meter dan moet uw regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Een put met een inhoud van 5.000 liter blijft het minimum. Als de oppervlakte van uw dak groter is dan 80m², moet uw regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput: per m2 is dat namelijk ca.700 liter. Dus als u een dak heeft van 60m2 dan kunt u jaarlijks ca. 42.000 liter oftewel 42m3 aan regenwater opvangen voor gebruik.
"Toch is een (te) grote put geen goed idee." “Belangrijk criterium is de grootte van je dakoppervlakte. Je kan immers niet meer regenwater verbruiken dan wat er uiteindelijk op je dak valt”, zegt Claude Tjoen van de firma Wavin Belgium.
Het volume van de regenwaterput bedraagt dan minimaal 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte, afgerond naar het hogere duizendtal, met een maximale inhoud van 10 000 liter, tenzij je kan aantonen dat groter nuttig hergebruik mogelijk is.
Volgens het KNMI valt er gemiddeld 800 liter per m2 per jaar. Dit betekend dat een dak van 25m2 goed is voor 25 x 800 = 20.000 liter water.
Regenwaterput beton: prijs
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk.
De kostprijs van een regenwaterput is sterk afhankelijk van het type put (beton of kunststof) en de grootte. Richtprijzen liggen tussen de 1500 en 6000 euro.
De vergunningsplicht voor stedenbouwkundige handelingen geldt ook voor ondergrondse constructies zoals regenwaterputten, beerputten, infiltratievoorzieningen, riolering of brandstoftanks.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter (minimaal verplicht te plaatsen volume) betaal je gemiddeld 772 euro, voor een put in kunststof is dat gemiddeld 1.650 euro”, zegt Courcelle.
Met een regenwaterput kun je tot vijftig procent op je verbruik besparen. Dat komt dus neer op zo'n 270 euro op jaar voor een gemiddeld gezin. Op bepaalde locaties kan de besparen nog veel groter zijn.
Volgens de architect moet de put minstens even ver van het huis staan als hij diep steekt (of de diameter van de put), wat wilt zeggen dat hij minstens op 3,5 meter van het huis moet staan. Volgens de aannemer kan dit probleemloos op een kleinere afstand van het huis.
Een goed geplaatste regenwaterput kan gerust meer dan 10 jaar functioneren zonder dat hij moet worden gereinigd. Als u niet beschikt over een zelfreinigende filter in uw regenput, moet u regelmatig de watertank legen en het slib verwijderen die rust op de bodem van de regenput.
Als we de pomp in de waterbron willen plaatsen kiezen we voor een druk-dompelpomp, al dan niet met drijvende aanzuiging. Plaats je de waterpomp toch liever buiten de put dan kiezen we voor een centrifugaal- of een zelfaanzuigende pomp. Het verschil zit hem in het feit dat een centrifugaal pomp niet zelfaanzuigend is.
Diepte van waterput
Een ondiepe boring is in Nederland vaak al rond de 6 meter diep. Dit kan dan worden gebruikt voor het beregenen van de tuin. Met een geboorde bron, wordt goed drinkwater gewonnen op gemiddeld 40 à 60 meter. De grotere regenwaterputter hebben zelf al eenn hoogte rond de 2 meter.
De kunststoffen (PE) regenwaterput NORDIC van 5000 liter weegt slechts 250 kg en heeft een beperkte hoogte van 92 cm (zonder schacht). Hierdoor moet u niet diep graven: een lage putdiepte van 1,21 m volstaat.
5.000 liter blijft het minimum. Is je dakoppervlakte groter dan 80m² dan moet je regenwaterput minstens 7.500 liter groot zijn. Wanneer je dak meer dan 120m² beslaat, dan is een put van 10.000 liter verplicht.
De locatie van de put
Zorg ervoor dat stevige wortels van hoge bomen en stevige struiken niet te dicht in de buurt komen van je put. Graaf 3 meter verder dan het breedste punt van de kruin.
Als de regenwaterput te vaak leeg staat, moet hij te dikwijls opnieuw bijgevuld worden met leidingwater. Op die manier gaat het waterbesparend effect deels verloren. Een te grote tank is evenmin interessant. Het is duurder in plaatsing en het regenwater wordt onvoldoende ververst.
Wanneer heb ik GEEN vergunning nodig voor mijn zwembad? In bepaalde gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Je mag je zwembad vergunningsvrij bouwen als je zwembad: samen met de overige niet overdekte constructies in je zij- of achtertuin niet meer dan 80 m² inneemt.
Het hangt af van een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om een eengezinswoning groter dan 40 vierkante meter. Dan moet er een regenput voorzien worden van minstens 5000 liter.
Een regenwaterput uit beton
Omdat ze goedkoper zijn, ze kant-en-klaar worden aangeleverd, ze minder gevoelig zijn voor opwaartse druk van grondwater en ze het zurige regenwater goed neutraliseren. Beton is daarom zeer geschikt om het regenwater te bewaren.
Hoe vaak je een regenwaterput moet reinigen is afhankelijk van het type put en de oorzaken van de vervuiling. Een regenwaterput zonder filter laat je best jaarlijks reinigen.Bij een regenput met filter volstaat dit om de 3 à 4 jaar.
Je eigen waterput slaan
Een grondwaterbron slaan om je tuin te besproeien is toegestaan zolang hij niet dieper gaat dan 10 meter. Je kunt dus water tussen 5 en 10 meter gebruiken om te tuinieren, maar niet om te drinken. Het is ook een goed idee om na te gaan hoe diep je moet gaan in de regio waar je je bevindt.
Een regenwaterput is een belangrijk onderdeel van een regenwatersysteem waarmee je aan regenwaterrecuperatie gaat doen. Veel hoeft zo'n put niet gereinigd te worden, maar toch wordt aanbevolen om om de 10 jaar het onderhoud van je regenwaterput te voorzien.