Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Met het gebruik van WhatsApp verdwijnt ook een groot deel van je privacy. De app is immers eigendom van Facebook en zoals we weten is Marc Zuckerberg gek op het verzamelen van data. Bij voorkeur zoveel mogelijk. Goede reden dus om WhatsApp te verwijderen en Zuckerberg het nakijken te geven.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
Wie bezit Signal? In tegenstelling tot Facebook is Signal in handen van een non-profitorganisatie, de Signal Foundation. Deze stichting is in februari 2018 opgericht door Acton en Signal-CEO Moxie Marlinspike.
'Nederlandse WhatsApp-gebruikers krijgen gemiddeld 65 berichten per dag' Nederlandse Multiscope-respondenten die WhatsApp gebruiken zeggen gemiddeld 65 berichten per dag te krijgen en zitten in gemiddeld zeven groepschats. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope berekend aan de hand van een eigen onderzoek.
Om dit te zien, moeten we een paar zeer eenvoudige stappen uitvoeren. Het eerste dat u moet doen, is de WhatsApp-app openen en op het groene pictogram klikken om een nieuw bericht te verzenden. Nu zie je bovenaan het aantal contacten dat je in de app hebt staan.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Hoe verdient Signal geld? Signal draait op donaties. Met 50 miljoen dollar in kas en een van de medeoprichters van WhatsApp als CEO zit dat voorlopig wel goed.
Als je een bericht voor iedereen verwijderd hebt, zal in de chat voor iedereen “bericht verwijderd” zichtbaar zijn. De ander zal dus altijd kunnen zien dat je jezelf hebt gecensureerd. Maar soms is dat minder erg dan dat het oorspronkelijke bericht tot in de eeuwigheid zichtbaar blijft.
Het verwijderen van je account houdt het volgende in:
Je account wordt verwijderd van WhatsApp. Je berichtgeschiedenis wordt gewist. Je wordt uit alle WhatsApp-groepen verwijderd. Je Google Drive-back-up wordt verwijderd.
Voordat je begint met lezen: WhatsApp blijft gewoon veilig om te gebruiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ook jouw telefoon zomaar kan worden gehackt via een appje. Techjournalist Daniël Verlaan beantwoordt de zes meest prangende vragen over de veiligheid van WhatsApp.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Een tekstbericht kost je bijna niets. Dit is zo'n 1 à 2 KB per bericht. Dat betekent dat je binnen 1 MB zo'n 500 tot 1000 tekstberichten kunt versturen. Stuur je ook vaak foto's via Whatsapp, dan lopen de kosten al wat verder op.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Als je van boven naar beneden veegt op je scherm, krijg je het notificatiescherm te zien. Druk op berichtgeving en je ziet hier alle berichten die je nog niet hebt gelezen. Op deze manier krijgt de ander niet te zien dat jij ze al hebt gelezen. Hiervoor maakt het niet uit of je scherm vergrendeld is of niet.
WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om je 'nu online'-status volledig af te schermen. Dat kon al wat betreft de 'voor het laatst gezien'-status, maar gebruikers vonden dat dat nog niet genoeg privacy bood. De WhatsApp-specialisten van WABetaInfo schrijven dat de functie eraan komt voor Android, iOS, macOS en Windows.
Vraag je vriend, zodra je die tegenkomt, of hij je geblokkeerd heeft. De enige manier op zeker te weten of je door een contact geblokkeerd bent is door het te vragen. Er is verder geen andere manier om er achter te komen of je geblokkeerd bent.
iOS | Hou een bericht ingedrukt in een groepsgesprek -> Selecteer Meer -> Privé antwoorden. Android | Hou een bericht ingedrukt -> selecteer de drie stipjes in de rechter bovenhoek -> Privé antwoorden.
De 'laatst gezien'-status is privacygevoelig omdat het aangeeft wanneer iemand de app voor het laatst heeft gebruikt. Dat is een manier om erachter te komen of iemand een bericht heeft kunnen lezen, zelfs als de persoon de leesbevestigingen in de app heeft uitgeschakeld.