In de afgelopen jaren zijn er gevallen geweest waarin personen ernstige brandwonden hebben opgelopen door het dragen van draadloze oordopjes tijdens het gebruik van zonnebanken. Dus het is het beste om geen enkele hoofdtelefoon of oordopjes te gebruiken terwijl u op een zonnebank ligt.
Cosmetica, make-up of parfum onder de zonnebank
Cosmetica, make-up, of parfum kunnen huidirritaties veroorzaken in combinatie met UV-licht. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg, of je was je cosmetica er eerst af. Dit kan bij ons in de zonnestudio voordat je gaat zonnen.
Ja.Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Smeer je in voordat je onder de zonnebank gaat
Bij een zonnebankcrème met bronzer wordt de bruining extra gestimuleerd. Hierdoor krijg je een nog dieper bruiningsresultaat. De bruining werkt ook na de zonnebanksessie nog enkele uren door. Hierdoor is het bruiningsresultaat nog beter en je langer bruin.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren.
Waarom ruikt mijn huid zo anders na het zonnen? Je hoeft je daarover geen zorgen te maken. De speciale geur na je zonnebad is heel normaal. Dat komt waarschijnlijk doordat bestanddelen van je huid, zoals vetzuren en talg door de UV gesplitst worden.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Teveel UV-A straling
Alleen is de dosis UV-A straling bij de zonnebank een stuk hoger dan in de zon. Natuurlijk heb je bij de zonnebank verschillende sterktes, maar het kan wel oplopen tot 10 tot 15 keer de hoeveelheid die je buiten zou krijgen. En je kunt natuurlijk wel raden dat dit niet heel goed is voor je huid.
Verantwoord zonnen onder de zonnebank is 40x per jaar (800min = 1600min Buitenzon (BZ). Dat houdt in dat wanneer je het hele jaar door (wat onwaarschijnlijk is) echt om de 9 dagen gaat zonnebanken je totaal voor ongeveer 1600min BZ = 26,5 uur = ongeveer 3,5dag "buiten zonlicht" hebt opgedaan.
Je versterkt jouw natuurlijke beschermingsfactor door regelmatig onder de zonnebank te gaan, waardoor je minder snel in natuurlijk zonlicht verbrandt. De zonnebank is in te stellen op sterkte en tijd, op die manier loop je weinig risico 'te lang in de zon' te hebben gezeten/gelegen en zo verbrandt je dus ook niet!
De bruine kleur die je krijgt van het zonnen onder de zonnebank ontstaat immers in de huid, en niet op de huid. Het is daarom onmogelijk om je bruine kleurtje er af te schrobben onder de douche. Integendeel zelfs, indien je een douche na de zonnebank neemt, dan komt de bruine kleur zelfs nog meer tot zijn recht.
Mocht u aan UV blootgesteld worden, zorg dan dat uw ogen degelijk beschermd zijn door een zonnebril te dragen. Onder een zonnebank draag je altijd een zonnebril die voor deze activiteit speciaal ontworpen is.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Het enige dat werkt om die lelijke witte plek te voorkomen (of te verminderen als je hem al hebt) is namelijk om te bewegen terwijl je onder de zonnebank ligt. Door af en toe te verliggen kunnen er namelijk geen drukpunten ontstaan.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Hoe lang je uiteindelijk onder de zonnebank mag, verschilt per huidtype. Maar we raden je aan om niet langer dan twintig minuten te genieten van de gezellige warmte van de zonnebank. Daarna werkt de bruining namelijk minder efficiënt en kan het voor de meeste huidtypen schadelijk worden.
8 – 10 sessies op de zonnebank is normaliter genoeg voor een mooie bruine kleur. Wanneer u langere tijd niet in de zon bent geweest is het essentieel dat u start met de aanbevolen tijd en dosering.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten. Kan ik gelijk na het zonnen douchen?
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Het advies is om altijd naakt onder de zonnebank te gaan. Dit is het gemakkelijkst wat betreft zweten in je ondergoed én ondergoed kan warm worden, waardoor je huid kan verbranden. Dit is voornamelijk het geval bij zijde ondergoed.
Meer rimpels en huidschade: UVA-straling – waar vooral gebruik van wordt gemaakt onder de zonnebank – werd lang gezien als ongevaarlijk. Maar UVA-stralen dringen een stuk dieper door in de huid dan UVB-stralen, waardoor ze – zeker in hoge doses (zoals onder de zonnebank) – heel schadelijk kunnen zijn.