Mattijs de Regt van Rotterdam Onderweg legt uit: “Het mag alleen als het een elektrische scooter is. Dit geldt voor de fietstunnel van de Maastunnel: deze is toegankelijk voor fietsers en elektrische voertuigen. De autotunnel is voor (vracht-)auto's en motoren, maar niet voor scooters en bromfietsen.
U mag niet met uw bromfiets op het fietspad rijden. Met een brommer, scooter of speedpedelec moet u op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, moet u op de rijbaan.
Veel gestelde vragen over de Maastunnel in Rotterdam:
Je mag ook lopen in de tunnel als voetganger. De tunnel is altijd open, zelfs 's nachts. Er is ook een lift en roltrappen die je kunt gebruiken.
Een bromscooter, die een maximumsnelheid van 45 km/u heeft, mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad, maar buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Wanneer er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden.
De snorfiets (die heeft een blauw plaatje) moet altijd het fietspad gebruiken, ook als het fietspad het bord G12a niet heeft.
Een scooter routeplanner bestaat in principe niet. Wel zijn er routeplanners voor fietsers en automobilisten zoals Google maps, ANWB routeplanner, routenet of een navigatiesysteem.
Is de topsnelheid meer dan 50 km/u, dan is er sprake van een motorfiets. In principe mag je ermee op de snelweg, maar dan moet de topsnelheid wel méér dan 70 km/u bedragen. Ook hier geldt dat zo'n 50cc-motorfiets/scooter vooral goed is voor korte ritjes op de buitenweg en het stadsverkeer.
Hoeveel kilometer per uur mag mijn snorfiets op de rollerbank gaan voordat ik een boete krijg? Een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank. Vanaf 35 kilometer per uur wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Standaard mag je in de bebouwde kom dus kiezen of je de rijbaan of het fietspad gebruikt. - buiten de bebouwde kom is de bromfiets verplicht op het fietspad te rijden indien aanwezig. Met uitzondering van bordjes "B verboden", maar die kom je buiten de bebouwde kom nagenoeg nooit tegen.
Elke dag gebruiken ruim 75.000 motorvoertuigen, ongeveer 7.000 fietsers en bromfietsers plus 150 voetgangers de tunnel. Daarmee is de Maastunnel een belangrijke schakel in het Rotterdamse wegennet. Snelverkeer mag maximaal 50 km per uur rijden. De Maastunnel is 4 meter hoog.
Het gebruik door fietsers
Er mag in de tunnel worden gefietst. Het gebruik van bromfietsen is in de Maastunnel, in verband met de ventilatie, verboden: bromfietsers moeten de motor afzetten.
De Maastunnel is begin november een aantal keer dicht geweest richting Zuid. In januari 2024 start fase twee: Fase 2 is van 2 januari 2024 om 22.00 uur tot 19 januari 2024 om 8.00 uur. Dan gaat de Maastunnel richting Zuid dicht om de andere vluchtdeuren te vervangen.
Een bromfiets klasse A moet altijd op het fietspad rijden.Voor een bromfiets of scooter klasse B is dat verplicht op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km per uur. Er zijn echter uitzonderingen. Scooters mogen niet rijden op plaatsen waar voetgangers en fietsers de weg delen.
Over het algemeen heeft een gemiddelde e-scooter een actieradius van ongeveer 60 kilometer op een volle accu. Dit is echter sterk afhankelijk van het merk en het model van de scooter, evenals factoren zoals het gewicht van de bestuurder en de passagier, de snelheid waarmee wordt gereden, en de weersomstandigheden.
Op uw brommer of scooter moet goede verlichting en reflectoren zitten.Als u in het donker rijdt, moeten het voorlicht en het achterlicht op uw brommer of scooter aan zijn. Dit geldt ook bij slecht zicht.
Net als bij een opgevoerde scooter met een blauw kenteken gaat het om een boete van 60 euro (tot en met 10 km/u te snel), een boete van 120 euro (11 tot en met 15 km/u te snel) of van 250 euro (meer dan 15 km/u te snel).
Veel mensen weten niet zeker of een scooter ook geflitst kan worden door een flitspaal. Hier komt men helaas pas achter wanneer men thuis een prent ontvangt. Scooters met een geel kenteken mogen op dezelfde weg rijden als auto's. Dit betekent dat zij in dezelfde detectielus rijden als auto's.
Wanneer scooters uit de fabriek komen zitten ze vast aan bepaalde reguleringen – of anders gezegd: eisen – en zijn ze begrensd tot een bepaalde (maximale) snelheid. Door zogezegd een ECU te plaatsen kan ervoor gezorgd worden dat de scooter 10 of 20 km/h sneller wordt. En dit biedt diverse voordelen.
De brommers moeten voldoen aan de Duitse wetgeving in dat geval. Dus als zo'n bromfiets 60 km/h kan en dat mag in Duitsland. Dan mag je er ook Nederland mee in.
Bekeuringen. Op de rollenbank wordt de snelheid gemeten. Bij een snorscooter vind er een correctie plaats van 4 km/u en bij een bromscooter 5 km/u.
De maximale snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur. Tel daarbij de wettelijke correctie van 3 kilometer per uur op en je kunt vanaf 28 kilometer per uur een proces-verbaal ontvangen.
Voor alle bromfietsen en scooters die in gebruik genomen zijn vanaf 1 januari 2007 is het verplicht om een linker spiegel te hebben. Een rechterspiegel is niet verplicht, maar raden we wel aan voor je eigen veiligheid.
Maximaal toegestane snelheid op de rollerbank
Een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank. Gaat de blauw kenteken scooter harder dan 35 kilometer per uur? Dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt.
NIU MQi GT EVO: Een kijkje in de toekomst van 125cc scooters
Dit is NIU's snelste elektrische scooter ooit en deze verslaat alle andere 125cc motorscooters, of ze nu op benzine of elektrisch rijden. De MQi GT EVO beschikt over: 100 km/u topsnelheid. Tot 75 km bereik per lading.