Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan. Al willen we daarbij wel zeggen: verlies de gevoelstemperatuur niet uit het oog.
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog heerlijk met een dun vestje naar buiten. Trek deze over een chique spaghetti top of stoere it-shirt. Combineer deze kleding met een leuke rok of edgy broek en je bent helemaal fashionable! Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
Eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Schaf een paar simpele en tijdloze 'basic' vestjes aan. Je zou dan in principe met dit weer (uitgaande van dat het minimaal 16 graden is) altijd een t-shirt kunnen dragen met daar overheen een basic vestje.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Bij temperaturen rond de 18 á 19 graden is een zomerjasje wel zo fijn. In een winterjas ga je net te snel zweten. Denk hierbij aan de jasjes die je ook als tussenjas draagt of draag een luchtig vestje. Dit is vaak al warm genoeg.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
Nee; ga liever voor een iets dikkere tussenjas. Een sjaal kan bij dit soort temperaturen zeker nog - drapeer de sjaal bijvoorbeeld over je schouders als een soort doek. De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks.
Welke jas bij 10 tot 16 graden
Het is net geen weer voor een dikke winterjas en ook te koud om zonder coat over straat te gaan. Onder een tussen coat verstaan we een teddy jas, spijkerjas, leren jack en ook gebreide vesten kunnen dan dienen als coat.
18-19 graden: strakke jurkjes en rokjes
Maar bij weinig wind, kun je toch prima kortere kleding dragen. Kies voor strakkere en langere varianten, zoals een langere midi jurk of een maxi rok en neem een jasje of vestje mee. Je ziet er direct lekker zomers uit!
Wanneer het buiten ongeveer 20 graden is, zeggen ze dat je een shirt aan kan.
Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn ideaal. Zijde is dan weer geen goede optie, omdat het traag opdroogt en nooit kreukvrij uit een regenbui komt. Jeans blijft vaak de hele dag nog klammig aanvoelen, dus een katoenen pantalon is dan een beter en trouwens ook minder warm alternatief.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Die mening deelt sportarts Guido Vroemen. "Als je heel hard loopt, dan maakt het niet uit of je een korte broek draagt. Je produceert dan namelijk genoeg warmte. Maar als je heel rustig loopt, word je niet zo warm en koel je snel af, waardoor het sporten moeizamer gaat."
De app heet Warmetruiendagapp, en is door de onderzoekers gelanceerd voor - je raadt het al - Warmetruiendag, vandaag. De app berekent precies welke kleding je aan moet. Vooraf voer je daarvoor waarden over jezelf in, zoals je lengte, gewicht en activiteit.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Bij 21 graden. Outfit: Koud is het niet, dus de benen mogen best bloot. Een bomber zoals deze is wel fijn tegen de spetters. Weer: 22 graden en een zwak zonnetje maar ook kans op regen.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Kom je in de zomer (juni, juli, augustus), dan kun je rekenen op flink wat zon en temperaturen boven de 20/25 graden overdag. Dus korte broeken, shirtjes, slippers en zwemkleding... Ook in de avond zal het comfortabel blijven, maar op de meeste avonden heb je dan toch iets warmers met lange mouwen nodig.
De gevoelstemperatuur (wind chill) wordt berekend aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. Buienradar gebruikt de JAG/TI methode voor het berekenen van de gevoelstemperatuur.
Er zullen weinig mensen zijn die dan zonder jas naar buiten gaan. Er bestaat dan namelijk een kans dat je onderkoeld raakt. Is het tussen de 10 en 15 graden, dan is het aan te raden een jas te dragen. Wanneer het tussen de 15 en 20 graden is, kun je een jas of vest aandoen.
Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan. Zeker als je stilstaat koelt het lichaam snel af. Uiteindelijk is de gevoelstemperatuur bepalender dan de gewone temperatuur.
Het doel van een bodywarmer is om je bovenlichaam warm te houden; dat is een van de meest gevoelige gedeeltes van je lichaam om koud te worden. Zolang je ervoor zorgt dat je het bovenste gedeelte goed warm houdt, zul je het helemaal niet zo snel koud hebben.