Jongeren hebben op school last van prestatiedruk, te veel huiswerk en te veel toetsen. Ruim 33 procent voelt druk om te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of van anderen. 10 procent zegt onvoldoende vrije tijd te hebben. Ondanks de stress die zij door school ervaren, zijn de meeste Nederlandse jongeren gelukkig.
Te veel werk op veel te korte tijd. School zorgt bij heel wat kinderen en jongeren voor druk op de ketel. Volgens een onderzoek van de Vlaamse Scholierenkoepel heeft maar liefst 75 procent van de jongeren stress op school. Vooral de competitie op school blijkt een bijzonder grote bron van stress op school te zijn.
Een kwart van de leerlingen en studenten tussen de 12 en 25 jaar heeft vaak stress door school of studie. Eveneens een kwart heeft deze stress regelmatig. Oudere leerlingen en studenten geven dit vaker aan dan jongere. Vooral jonge vrouwen hebben relatief vaak studie- of schoolstress.
Van alle stressfactoren ervaren 1 op de 4 jongeren het vaakst stress door school. 1 op de 3 scholieren kampt met druk om te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of van anderen. Ook zegt 1 op de 10 jongeren onvoldoende vrije tijd te hebben. Slechts 2 procent ondervindt stress door social media.
Kun je een burn-out krijgen door school? Ja, je kan een burn-out krijgen door school. Bij jongeren spelen sociale druk, sociale media, angst om er niet meer bij te horen en FOMO (fear of missing out) spelen vaak een rol bij ontwikkelen van een burn-out.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.
Onderwijs houdt de samenleving en de menselijke beschaving bij elkaar. Op school leer de kennis die je nodig hebt om later zelfstandig te kunnen leven. Om een baan te vinden moet je goed kunnen lezen, schrijven, praten en denken. Ook moet je weten hoe je je werk doet: dat leer je op school!
Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Inspectie van het onderwijs (IvhO) informeren
U kunt een kopie van uw klacht melden bij de Inspectie van het Onderwijs (IvhO). De inspectie behandelt uw klacht niet, maar krijgt zo wel een beter beeld van de school. Eventueel kan de inspectie de klacht gebruiken bij het toezicht op de school.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Lichamelijke stress symptomen
hoofdpijn. misselijkheid. maagklachten. aangespannen spieren in bijvoorbeeld je nek, kaken of schouders.
Jezelf slechter kunnen concentreren, sneller geïrriteerd raken en vergeetachtigheid zijn de eerste symptomen waaraan je kunt herkennen dat je gestrest bent. Het is goed om voor jezelf te constateren waar je dan precies zit.
De cijfers die de leerlingen halen voor toetsen dalen gemiddeld met 0,5 – 1 cijferpunt, en dat is aanzienlijk. Veel HAVO-leerlingen blijken moeilijk in staat deze teruggang in cijfers om te buigen, en blijven daardoor zitten, of stromen af naar de MAVO.
Dat een leven met kinderen zo nu en dan stressvol kan zijn is algemeen bekend.
Een overload aan huiswerk werkt echter averechts: het zorgt voor desinteresse en fysieke en emotionele vermoeidheid bij kinderen. Onder het credo 'leren doe je op school, en daarna is het tijd om te spelen, sporten of om je te vervelen' kiezen steeds meer ouders voor een huiswerkvrije basisschool.
Die moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf. Als we zeggen dat cortisol bedoeld is voor stress die wat langer duurt, bedoelen we minuten of uren, niet maanden of zelfs jaren!
Gewichtsverlies door stress
Door stress kan je jouw eetlust bijvoorbeeld verliezen, waardoor het mogelijk is dat je afvalt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen: Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog.
Stress is dus een heel normaal en zelfs heel nuttig proces om veerkrachtig te zijn. Maar iedereen heeft ook wel eens last van stress. Als je stress systeem niet goed werkt, lukt het minder goed om in balans te blijven.
Leren over de essentiële dingen die elke dag terugkomen. Denk aan het communiceren met elkaar, omgaan met geld, voeding, positief denken, jij als persoon, psychologie, het inzetten van creativiteit en geluk. Geluk. Niemand heeft me op school verteld hoe ik erachter kom waar ik gelukkig van word.
Enkele mogelijke oorzaken van stress:
Wel is er veel veranderd met de komst van social media. Het continu in contact staan met de rest van de wereld gaat ten koste van tijd voor jezelf. Veel jongeren ervaren een sociale druk om te voldoen aan de verwachting; ze willen aan het 'perfecte' plaatje voldoen.
Een burn-out bij kinderen en jongeren heeft dezelfde symptomen als een burn-out bij volwassenen. Symptomen van een burn-out bij kinderen en jongeren zijn onder meer chronische uitputting, geen zin meer in hobby's en school, slaapproblemen, en snel prikkelbaar zijn.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.