Douglashout van onze winkel nabij Oss valt onder categorie 3 en heeft daarmee een levensduur van ongeveer tien tot vijftien jaar, als u het onbehandeld laat. Vuren valt onder categorie 5 en heeft een levensduur van zeven tot tien jaar, wat verlengd wordt als deze geïmpregneerd is.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen.Dat verschil is echter minimaal.
Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is. Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten. Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt.
De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren. Grenenhout heeft meer kleurverschil na het impregneren van lichtgroen tot donkergroen.
Duurzaam (levensduur) Hoewel het de duurzaamheid van hardhoutsoorten niet kan evenaren is Douglas hout wel duurzamer dan andere naaldhoutsoorten zoals vuren. Douglas hout is daarom ook geklassificeerd in een hogere duurzaamheidsklasse dan andere naaldhoutsoorten.
Onbehandeld douglashout kan buiten worden toegepast. Van nature gaat douglas hout 10 a 15 jaar mee. De levensduur kan verlengt worden door het hout te behandelen met en impregnerende beits zoals Remmers Lazuur. Ook mag douglas hout bij voorkeur niet direct in contact staan met vocht.
Vurenhout kan dus wel buiten gebruikt worden, maar dan moet het wel behandeld worden. Wanneer je vurenhout gaat verduurzamen, zal de duurzaamheidsklasse verbeteren en kan het hout duurzaamheidsklasse 3 of zelfs 2 halen. Behandeld vurenhout kan zo tot wel 15 jaar meegaan.
Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat. De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoge percentage kernhout wat gevormd wordt. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd.
Douglas hout is erg geschikt voor de tuinen in Nederland. Het hout is namelijk goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden die we gewend zijn. Wanneer je ook goed zorgt voor het Douglas hout, is de kans groot dat je er langer dan 20 jaar van kunt genieten.
Douglashout kan van nature tegen water en regen. Het is een harshoudende houtsoort die relatief duurzaam is bij buiten gebruik.
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt.
Hoe lang gaat onbehandeld Douglas hout mee? Duurzaamheid Douglas onbehandeld is zeer goed. Het is een zeer duurzame houtsoort. Mede daarom is het dus ook zo populair.
Voor een overkapping kunt u verschillende soorten hout gebruiken. De meest gebruikte soorten hout voor tuintoepassingen zijn Douglas, Vurenhout of Grenenhout. De keuze voor je overkapping is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van de verschillende typen hout.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Hout 'werkt' door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij fijnbezaagd douglas hout kan dit zorgen voor scheuren die karakteristiek zijn voor dit houtsoort.
Douglas hout beitsen
Het verschil met olie is dat een beits dekkender en beter zichtbaar is. Het voordeel van douglas hout beitsen is wel dat de bescherming langer meegaat dan die van een olie. Kies je voor een beits, dan kun je zelf kiezen of je voor een dekkende of een transparante beits gaat.
Hout voor buiten
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Vurenhout is al heel lang enorm populair in de bouw, bij klussers en meubelmakers. Vurenhout is goed te bewerken, het is niet zwaar, het heeft een goede sterkteklasse en is makkelijk te schilderen door zijn lichte kleur. Het is daarnaast ook een relatief goedkope houtsoort.
Wanneer je het Grenen hout echter goed impregneert, dan valt het geïmpregneerde Grenen hout in duurzaamheidsklasse 3 (levensduur 10 – 15 jaar). Grenen hout heeft een geelbruin tot roodbruine kleur. De volumieke massa van gedroogd Grenen hout bedraagt 320 - 530 kg / m3.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is.
Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder is en vuren doorgaans minder grote noesten bevat. Grenenhout heeft meer vlindervormige noesten, terwijl vuren meer ronde noesten heeft. Door de open celstructuur is grenen uitermate geschikt voor impregneren; met name het spinthout.
U kunt hiervoor bijvoorbeeld Douglas hout, Vurenhout of Red Cedarhout gebruiken. Breng vóór het bevestigen van de planken, folie op het frame aan om vochtproblemen te voorkomen. Monteer de dakbedekking, de deur en de ramen.