U mag een behandeling weigeren. Als u geen toestemming geeft voor een medisch onderzoek of een behandeling moet de arts uw besluit respecteren. De arts moet u wel goed informeren over de medische gevolgen.
De arts gaat op zoek naar alternatieven, die hij dan met u bespreekt. De arts zoekt steeds de beste manier om u te behandelen. De weigeringsbeslissing wordt in uw medisch dossier genoteerd. De arts brengt ook uw huisarts op de hoogte, tenzij u dat niet wenst.
Een medische behandeling moet altijd gerechtvaardigd kunnen worden. Die rechtvaardiging moet liggen in een bepaald belang voor de patiënt. Als een behandeling niet (meer) in het belang is van de patiënt, is sprake van medisch zinloos handelen.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Als u zelf niet meer kunt beslissen over uw medische behandeling, kijkt de arts eerst of u een wilsverklaring heeft geschreven. Hierin staat wat er moet gebeuren in zo'n situatie. Er staat ook of u iemand die namens u praat, heeft aangewezen. Als dit niet zo is, dan vraagt de arts uw naasten om te beslissen.
Wat is een medische fout
Er is sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een medische fout bij het ernstig schenden van rechten als patiënt (rijksoverheid.nl) .
Regels gezondheidsverklaring
Er zijn in Nederland geen regels voor gezondheidsverklaringen. Bijvoorbeeld over hoe deze eruit moeten zien. Wel heeft u soms een verklaring nodig dat u bent gekeurd door een bevoegde arts. Daarvoor neemt u contact op met het CIBG.
Wat kun je doen? Bespreek je twijfels en klachten met de zorgverlener(s) in het ziekenhuis waar je nu behandeld wordt. Misschien kunnen zij je doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Neem contact op met je zorgverzekeraar over deze situatie.
Ook gelden de rechten en plichten van het beroep arts niet meer voor u. Dit betekent dat u geen eerste hulp hoeft te verlenen in noodsituaties en bij calamiteiten. Wel heeft u als niet praktiserend arts, net als elke burger, de plicht om iemand in levensgevaar te helpen.
Een patiënt mag iedere behandeling weigeren, ook als die behandeling levensreddend is. Wel moet de patiënt wilsbekwaam zijn en goed zijn voorgelicht.
Huisarts kan patiënt weigeren
De huisarts die u kiest mag u weigeren als nieuwe patiënt wanneer: u te ver weg woont;de huisartsenpraktijk vol is;de huisarts niet kan instemmen met bepaalde zorgwensen, bijvoorbeeld een verzoek voor euthanasie.
Vrijwillig PMO of verplichte medische keuring
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer.
Wanneer je niet aanwezig bent op het moment dat de controlearts langskomt, dan kun je je gewaarborgd loon verliezen. Onlangs was er een rechtszaak waarbij een werknemer ophet verblijfsadres aanwezig was, maar toen de geneesheer aanbelde bevond zij zich in de tuin en hoorde ze de bel niet.
Een medisch advies wordt door de medisch adviseurs van de wederpartij en het slachtoffer gebaseerd op basis van de relevante stukken uit het medisch dossier. Het advies wordt geschreven door de medisch adviseurs zoals ingeschakeld door de verzekeraars als wel door de belangenbehartiger van het slachtoffer.
Wat kan medisch recht zoal inhouden: Medische aansprakelijkheid ten gevolge van een medische fout, het fout gebruik van medische apparatuur of geneesmiddelen. De bijstand van een patiënt, arts of zorginstelling in een minnelijke, gerechtelijke of tuchtrechtelijke procedure.
Uitzondering recht op inzage
En is die andere persoon niet uw hulpverlener? Dan mag uw zorgaanbieder weigeren om u inzage te geven in een bepaald gedeelte van het dossier. Uw zorgaanbieder moet dan wel kunnen aantonen dat dat het geval is.
Wie is eigenaar en beheerder van jouw medisch dossier? De plicht voor het bewaren en de verantwoordelijkheid voor het beheer van een dossier ligt bij de hulpverlener zelf en de eventuele instelling waar hij werkt.
Voor een second opinion heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. Die moet aan uw verzoek voldoen. Behalve als die daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet uw arts dan onderbouwd aan u laten weten.
De Zvw bepaalt dat een patiënt alleen medisch-specialistische zorg vanuit het basispakket vergoed krijgt als er een geldige verwijzing aanwezig is. De Zvw kent wel een uitzondering voor acute zorg. Bij acute zorg is een verwijzing namelijk niet noodzakelijk.
Het uit de school klappen over medische gegevens van patienten is een misdrijf. Er staat maximaal een jaar gevangenisstraf op of een boete van iets meer dan twintigduizend euro. Dat zegt de Groningse advocaat Hans Klopstra.
Als patiënt bij een zorgverlener heb je volgens de WGBO recht op inzage in jouw medisch dossier. Bij een keuring wordt een apart dossier opgesteld. Dit is officieel een rapport en geen medisch dossier.
Een behandelend arts mag wel feitelijke medische informatie over de patiënt verstrekken, als deze daar toestemming voor geeft. Zo mag hij bijvoorbeeld melden dat bij de patiënt een bepaalde diagnose is gesteld of dat hij bepaalde medicatie heeft voorgeschreven.