Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen: Sterilisatie, waarbij we de eierstokken en soms baarmoeder verwijderen.Prikpil, waarbij we door middel van hormooninjecties (progestagenen) loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.
Stel niet te hoge eisen aan haar. Houd je teef aan de lijn wanneer zij loops is. Ondanks dat een teef slechts een aantal dagen loops is (Oestrus fase), is het verstandig om haar direct aan de lijn te houden als je vermoedt dat ze loops is. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico's die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Niet alleen reuen, maar ook veel teven vinden de loopse teef nu interessant ruiken. Deze periode duurt vier tot vijftien dagen.
Sommige honden zijn 'maar' 3 weken loops, en andere honden kan het wel tot 6 weken duren!
De loopsheid kan bij een teef ook door middel van een injectie voorkomen worden. Er zijn 2 soorten antiloopsheid injecties: een lang werkende injectie (5-6 maanden) en een kort werkende.
In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt.
Hormooninjecties: de hormooninjecties voor teefjes zijn te vergelijken met de pil voor mensen. De hond krijgt in de rustfase na de loopsheid een spuit die elke vijf maanden herhaalt moet worden. Met ongeveer 50 euro per spuit zijn de kosten voor dit voorbehoedsmiddel te overzien.
Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Teven worden beter niet gesteriliseerd op het moment dat ze loops zijn. Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed en bestaat er een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Vaak is dit erg lastig voor de hond en eigenaar. De kans op baarmoederontstekingen daalt enorm na de sterilisatie. Een baarmoederontsteking maakt de hond erg ziek en kan zelfs dodelijk zijn. De enige optie bij een baarmoederontsteking is een operatie waarbij alles weggehaald worden.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
De duur van deze houding kan variëren van 15 tot 60 minuten. Tijdens deze periode is het verstandig reu en teef vast te houden omdat ze anders al lopend in rare kronkels kunnen geraken. Bij reuen en teven die beide ervaren zijn gebeurt in den regel niets bijzonders, zij blijven gewoon rustig staan.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben. Een hond kan tijdens de loopsheid ziek lijken en het komt zelfs voor dat de hond pijn heeft.