Loonbeslag is privaatrechtelijke rechtshandeling: geen bezwaar mogelijk.
Loonbeslag opheffen
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Wanneer er beslag is gelegd voor een geldvordering kan dit beslag ook worden opgeheven als er voldoende zekerheid wordt gesteld (bijvoorbeeld door middel van een bankgarantie).
De eerste vraag die moet worden gesteld is of er wel gegronde redenen zijn om het beslag te leggen. Als de claim waarvoor beslag is gelegd duidelijk niet deugt, dan kan via een kort geding opheffing worden gevraagd. Als de rechter het beslag opheft, zal de bank de rekening vrijgeven.
De beslaglegger kan de deurwaarder de opdracht geven het beslag op te heffen. Het Kadaster zal overgaan tot doorhaling indien het Kadaster wordt gemachtigd door een ingeschreven schriftelijke verklaring van de deurwaarder dat hij in opdracht van de beslaglegger het beslag opheft of dat het beslag vervallen is.
Loonbeslag is, net als beslag op een uitkering, een vorm van 'derdenbeslag'. Er kan wel geen beslag gelegd worden op je volledige nettoloon: je zal in principe een deel van je loon behouden om van te kunnen leven. Lees hier hoe je kan berekenen hoeveel van je loon beslagen kan worden.
Aandachtspunten bij loonbeslag
Alleen gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties kunnen beslagleggen. Ontvangt een werkgever een verzoek tot betaling/beslaglegging van een incassokantoor, dan is dit geen officieel beslag. De werkgever dient de deurwaarder juiste informatie te verschaffen.
U krijgt een brief over het loonbeslag
De deurwaarder stuurt u een brief waarin hij vertelt dat hij loonbeslag legt. Dit doet hij binnen 8 dagen nadat uw werkgever of uitkeringsinstantie het beslagexploot kreeg. U krijgt meestal ook een formulier waarin u informatie moet invullen voor de deurwaarder.
Algemeen loonbeslag en loonoverdracht
Voorbeeld Een werknemer met een nettoloon hoger dan 1.538 euro houdt in 2022 bij beslag of overdracht van zijn loon dus altijd een beschermd minimum van netto 1.428,00 euro over.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Daarnaast vallen buiten het loonbeslag: de beslagvrije voet (een wettelijk minimum bedrag voor het levensonderhoud van de werknemer), verzekerings- en pensioenpremies door werkgever in te houden en periodieke betalingen die voor de beslaglegging betaald hadden moeten zijn (bijvoorbeeld achterstallig salaris).
In Nederland worden er inmiddels jaarlijks ongeveer 500.000 loonbeslagen gelegd. Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Het komt in Nederland steeds vaker voor. Een schuldeiser legt beslag op een deel van het loon van een medewerker.
De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
Wat is loonbeslag? Een schuldeiser kan loonbeslag laten leggen. Het kan hierbij gaan om een executoriaal beslag (een beslag nadat een executoriale titel, bijvoorbeeld een vonnis, is verkregen) of conservatoir beslag (een bewarende maatregel). Bij executoriaal loonbeslag wordt het loon afgedragen aan de deurwaarder.
Loonbeslag is letterlijk de beslaglegging op uw loon. Dit betekent dat de deurwaarder beslag legt op uw salaris, voordat u dit van uw werkgever op uw rekening gestort krijgt. Loonbeslag kan alleen door een deurwaarder aangevraagd worden en moet goedgekeurd worden door een rechter.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Bevindt er zich onder de beslagleggende schuldeisers een bevoorrechte schuldeiser, dan wordt deze bij voorkeur boven de andere schuldeisers uitbetaald. Het gaat hier bijvoorbeeld om de fiscus. Is er dus samenloop tussen een bevoorrecht en een niet-bevoorrecht beslag, dan heeft het bevoorrecht beslag voorrang.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Door beslag te leggen, worden activa van de debiteur (onroerende zaken, roerende zaken, banksaldi, aandelen, vorderingen op derden etc.) als het ware bevroren. De debiteur mag er niet meer aankomen en mag er geen pandrecht of hypotheek meer op vestigen.
Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie.