De warmtebestendigheid van Polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor warm vervormen moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen. Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting.
POLYCARBONAAT – BESTAND TEGEN HOGE TEMPERATUREN
Polycarbonaat platen hebben een enorm hoge hittebestendigheid. Dit plaatmateriaal kan namelijk temperaturen tot 120ºC verdragen. Wanneer u uw polycarbonaat platen warm wilt vervormen is een temperatuur tussen de 180ºC en 210ºC nodig.
Vanaf 180 graden Celsius gaat polycarbonaat vorm verliezen. Bij 280 graden Celsius is het polycarbonaat vloeibaar, te vergelijken met dikke olie. In praktijk kan een 10 mm meerwandige polycarbonaat plaat 5 minuten 300 graden Celsius weerstaan.
Zowel Polyester als Polycarbonaat zijn brandvertragend en hebben brandklasse B1.
Polycarbonaat is nog sterker dan Plexiglas en enorm slagvast. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is het flexibeler en brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend werkt.
Bij polycarbonaat panelen is condensvorming geen reden tot vervanging van de panelen onder garantie. De verwachte levensduur van polycarbonaat panelen zijn 20 tot 25 jaar.
Voor een terrasoverkapping wordt meestal een dikte van zestien millimeter gekozen. De gemiddelde prijs per vierkante meter polycarbonaat van deze dikte ligt rond de twintig euro, inclusief btw.
Daarnaast is polycarbonaat ook vaak goedkoper dan glas en je kunt het beter bewerken.
Verschillen tussen beide materialen
Met andere woorden, in vergelijking met polyester golfplaten, laten polycarbonaat golfplaten licht beter door, 88% tegen 75%. Ze zijn daarnaast sterker, hebben een langere levensduur en een grotere buigsterkte, en zijn beter bestand tegen UV stralen.
Polycarbonaat kun je het beste voorzichtig schoonmaken met een sopje van warm water en een zachte microvezeldoek. Pak een emmer met een ruime hoeveelheid water, want je zult je doek regelmatig moeten uitspoelen. Zo voorkom je dat het vuil zich over de platen verplaatst en krassen veroorzaakt.
Het grote voordeel van polycarbonaat voorzetramen is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met dubbel glas. Door polycarbonaat over je bestaande glas te monteren, creëer je stilstaande lucht wat isolerend en geluiddempend werkt.
Polycarbonaat is net als vele andere kunststoffen geschikt om te buigen. Platen van Polycarbonaat kun je buigen als ze koud of warm zijn. Polycarbonaat wordt zacht als je het verwarmd, hierdoor kun je het kunststof buigen met bijvoorbeeld een buigbank.
Normaal glas laat ongeveer 88 procent van het licht door. Helder polycarbonaat laat ongeveer 70 procent licht door tegenover 55 procent licht dat doorgelaten wordt wanneer het gaat om opalen polycarbonaat platen.
Deuren of draai- en kiepramen helpen al heel wat om de temperatuur draaglijk te houden. Daarnaast kan je kiezen voor mechanische ventilatie. Daarbij wordt op het hoogste punt van het dak van de veranda een afzuigsysteem geplaatst dat de afvoer van warme, vochtige lucht regelt.
Wij adviseren je daarom om niet op de dakplaten te lopen. Je kunt het dak wél betreden door een houten plaat over de liggers te leggen, waardoor het gewicht wordt verdeeld (maximum gewicht 125kg). Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van een ladder die je tegen de overkapping aan zet.
Polycarbonaat is een brandveilige kunststof die bestendig is tegen UV-stralingen. Deze polycarbonaat platen zijn er in helder, opaal/melk en zonwerend, hierdoor is een extra zonwering dus niet altijd noodzakelijk.
Een koffer van ABS is het meest krasbestendige materiaal onder de koffer materialen. Een ABS koffer is flexibel en buigzaam. Dit betekent dat de koffer sneller de vorm terugkrijgt nadat er een deuk in zit. De ABS koffers zijn niet het meest lichtgewicht en zijn ten opzichte van polycarbonaat en curv minder sterk.
Polycarbonaat kanaal-platen. Scherp geprijsd slechts € 19,50 / meter - 123polycarbonaat.nl.
Een geluidswal langs de (snel)weg kan goed gemaakt worden van polycarbonaat. Het materiaal is hier stevig genoeg voor. Polycarbonaat is namelijk niet alleen lichter, maar ook zo'n 250 keer sterker dan gewoon glas.
Om de polycarbonaat platen te plaatsen moet je de achterkant aftapen met dichte tape. Dit voorkomt dat er vuil en vocht in de platen loopt. Vervolgens tape je de kopse kant af met tape met gaatjes, zo kan de condens ontsnappen zonder dat er stof en insecten in de plaat kunnen komen.
Heldere polycarbonaatplaten zijn ook zeker een aanrader wanneer je overkapping op een plek staat waar sowieso al minder licht komt. Nadeel van heldere platen is wel dat je, net zoals bij glas, eerder viezigheid en druppels ziet liggen.
Belangrijk! De kant waar de letters op de folie staan van de polycarbonaatplaten, is de bovenkant. Verwijder de beschermfolie zo laat mogelijk. Tape uw polycarbonaatplaten eerst aan de bovenkant met boventape en aan de onderkant met ondertape (tape met gaatjes).
Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
Let op dat u de polycarbonaat platen voldoende afschot geeft, dit dient minimaal 15 cm per meter te zijn.