Volgens de Arbowet moet je bed een hoogte hebben van minstens 80 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van je matras. Met bedklossen, die beschikbaar zijn in verschillende hoogtes, kun je de hoogte van je matras op een veilige manier verhogen.
Waarom en wanneer moet ik mijn bed verhogen? Of je nu thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, vanaf week 37 van de zwangerschap moet je bed een minimale hoogte van 80 cm hebben. Zorg ervoor dat de bedverhogers voor die tijd onder je bed staan.
Je bed moet inclusief bedverhogers ongeveer 80 cm hoog zijn, gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en kraamverzorgende. Als je weet hoe hoog je bed is, kun je de hoogte van bedverhogers kiezen.
Aan ieder zorgpakket is een aantal uren en dagen kraamzorg gekoppeld. Iedere cliënt krijgt tenminste 38 uur kraamzorg, verdeeld over tenminste 7 dagen. Ook moeders en baby's die langer in het ziekenhuis blijven, krijgen minstens 7 dagen kraamzorg.
Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, hangt altijd af van jouw situatie. Tijdens het kennismakingsgesprek met onze consulent bespreken we jouw wensen en omstandigheden. Samen met jou bepalen hoeveel uur zorg bij je past. In de kraamweek kan dat nog veranderen als dat nodig is.
Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur (2022). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).
De hoogte van een “normaal” bed is ongeveer 40 cm. De hoogte van een senior bed is rond de 55/65 cm. Seniorenbedden zijn dus hoger dan gewone bedden.
Boxspring op klossen
Een boxspring is al snel hoger dan een 'normaal' bed. Wil je een boxspring op klossen zetten, dan moet je letten op de hoogte van het bed en hoe dicht de poten op elkaar staan. Dus, houd je meetlint vast in de aanslag! Daarna weet je precies hoe hoog jouw klossen moeten zijn.
Gewone klossen zijn 14 centimeter hoog en wigvormig. Er bestaan ook verstelbare bedverhogers, waarbij je de hoogte kan aanpassen. Het hangt van je bed af wat voor jullie het handigst is.
Wie zorg nodig heeft, ervaart meer comfort en de verzorgende hoeft minder te bukken. Vanuit de ARBO-wetgeving is het trouwens verplicht om een verhoogd bed te hebben als je zorg aan bed krijgt. De hoogte van je bed moet 80 cm zijn. Dat is van de grond tot aan de bovenkant van je matras.
Het is vrij eenvoudig om je bed een beetje extra hoogte te geven door bedverhogers te kopen of ze zelf te maken van hout. Als je je verhogers eenmaal hebt, zoek dan iemand om je te helpen ze erop te zetten en geniet vervolgens van je aangepaste bed!
Mochten de poten van je bed niet op de klossen passen, dan kun je als alternatief bierkratjes gebruiken. Er voldoende loopruimte om je bed is. Het hoofdeinde van je bed mag wel tegen de muur staan, maar de andere kanten van je bed moeten vrij zijn zodat wij goed bij beide zijden van het bed kunnen komen.
Het is wettelijk verplicht vanuit de Arbowet dat jouw bed een hoogte heeft van ten minstens 80 centimeter wanneer een verloskundige of kraamzorg jou komt verzorgen. Die 80 centimeter is gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. Als je weet hoe hoog je bed is, kun je de hoogte van bedverhogers kiezen.
Hoe plaats je de bedverhogers onder je bed? Til je bed op bij een hoek en schuif dan een bedverhoger onder die kant. Onder elke poot moet een bedverhoger en onder een hoofd- of voetenbord moeten er vier. Zo verdeel je 't gewicht.
De standaard en meest optimale hoogte voor een boxspring bed is 55 tot 60 centimeter. Bij rugklachten is het raadzaam om een hoger bed te nemen, dit is afhankelijk van de lengte van uw lichaam. Hierdoor hoef je minder te bukken bij het opmaken van het bed en zal uw rug minder belast worden bij het in- en uitstappen.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Over het algemeen is een standaard verstelbare of vlakke boxspring 50 tot 60 centimeter hoog. Je bepaalt de beste hoogte voor jouw lengte door op de boxspring te gaan zitten.
Wat ga je verdienen als kraamverzorgende? Het start salaris van een pas gediplomeerde kraamverzorgende is vanaf € 1.927,85 bruto bij een fulltime dienstverband en loopt op tot € 2.798,52 bruto per maand, exclusief onregelmatigheidstoeslag.
Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.
Als je thuis bevalt, belt je verloskundige je kraamverzorgende zodat zij kan assisteren bij de bevalling. En als je dat fijn vindt, kan zij jou begeleiden en ondersteunen met wat je maar nodig hebt op dat moment.
Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten. Te ondernemen actie door de kraamzorgorganisatie: Wij willen van u de reden van zorgweigering weten.