Melk, je kan zonder! Melk is niet nodig om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn verschillende alternatieven, opvolgproducten (sojamelk, sojayoghurt) en het eten van eiwit- en calciumrijke voedingsmiddelen (peulvruchten, boerenkool en rucola).
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Vermindering van hormonen en antibiotica. Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Zuivel staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dan gaat het wel om halfvolle en magere melk en melkproducten. Het eten en drinken van zuivel is volgens het Voedingscentrum namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziekten, zoals darmkanker, diabetes type 2 en botontkalking.
Melk is niet eens verslavend.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Het is ook bekend dat stofwisseling, slaap en geheugen verbeteren , voegde hij toe. Dit zou kunnen komen doordat sommige mensen melden dat ze zich energieker voelen nadat ze gestopt zijn met zuivel. "Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan een verbeterde spijsvertering, verminderde ontstekingen of individuele reacties op bepaalde zuivelcomponenten.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
"In eerste instantie zou je een opgeblazen gevoel en gasvorming kunnen hebben, omdat sommige mensen lactose-intolerant zijn. De calciuminname kan afnemen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van de botten. Huidaandoeningen die verband houden met zuivelgevoeligheid zouden kunnen verbeteren," zei hij. Hij voegde toe dat de inname van voedingsstoffen mogelijk moet worden aangepast, omdat melk een bron is van eiwitten en vitamines.
Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Mensen die lactose-intolerant zijn, hebben last van vervelende klachten na het eten of drinken van melk of melkproducten.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Vanuit de wetenschappelijke literatuur is al geruime tijd bekend dat in koemelk een groot aantal hormonen, waaronder oestrogenen, progesteron en groeifactoren voorkomen. De hormoonniveaus in commerciële melk zijn echter gestegen omdat nieuwe koeienrassen gedurende bijna de volledige zwangerschap worden gemolken.
" Zuivelproducten zijn niet noodzakelijk voor een optimale gezondheid , maar voor veel mensen is het de gemakkelijkste manier om calcium, vitamine D en eiwitten binnen te krijgen die ze nodig hebben om hun hart, spieren en botten gezond te houden en goed te laten functioneren", aldus Vasanti Malik, voedingsonderzoeker bij de Harvard TH Chan School of Public Health.
De meeste mensen merken dat hun symptomen verbeteren nadat ze 4 weken geen lactose meer eten. Als u secundaire lactose-intolerantie hebt, kan het langer duren. Probeer, zodra uw symptomen verbeteren, weer wat lactose in uw dieet op te nemen. Begin met een heel kleine hoeveelheid en verhoog dit langzaam.
Als u zuivel uit uw dieet schrapt om gezondheidsredenen, wilt u er zeker van zijn dat u nog steeds voldoende calorieën per dag binnenkrijgt om uw lichaam optimaal te laten functioneren. Sommige mensen schrappen zuivel uit hun dieet om af te vallen, maar een zuivelvrij dieet leidt niet altijd tot gewichtsverlies .
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten , kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen, aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
Gluten en zuivel veroorzaken opioïde reacties
De opioïde die ontstaat door de vertering van melkeiwitten heet casomorfine, terwijl de glutenopioïde gluteomorfine heet. Deze van voedsel afkomstige opioïden activeren dezelfde opioïdereceptoren in de hersenen die reageren op voorgeschreven pijnstillers en heroïne.
Uit een onderzoek naar het effect van het drinken van melk op de progressie van knieartrose blijkt dat wanneer vrouwen regelmatig melk drinken, het de voortgang van artrose in de knie vertraagt. In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken.