Bruine band examen judo Hiervoor moet je: in bezit zijn van de blauwe band. lid zijn de JBN. minimaal 11 jaar oud zijn.
11 – 12 jaar: 1e kyu (bruine band).
7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band) 11 – 12 jaar: 1e kyu (bruine band)
De judoka moet in staat zijn om zowel de zittende als staande achterwaartse val met precisie en controle uit te voeren. Daarnaast wordt van de judoka verwacht dat hij de voorwaartse judorol en de zijwaartse val aan beide kanten (links en rechts) goed kan uitvoeren, zowel in stilstaande als huppende situaties.
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
De hoogste graad is graad 11. Dan ontvang je een brede witte band. De grondlegger van de judo Jigoro kano is in het bezit van de 11e dan.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
Om de gele band te behalen, worden judoka's uitgedaagd om een reeks technische vaardigheden en basiskennis van judo te demonstreren. Dit omvat begrip van fundamentele worpen, houdgrepen, rollen en de basisprincipes van judo.
Om een zwarte band (2e dan) te kunnen halen, moet je eerst minimaal 1 jaar de zwarte band hebben. Voor het examen doe je een 2x Kata en een technisch examen. Als je 100 wedstrijdpunten hebt krijg je vrijstelling voor 1 Kata. Deze wedstrijdpunten kan je laten registreren via een oranje kaart.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners.Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka's, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dan-graad.
Bij judo geeft de kleur van de band het niveau van de drager aan. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. De banden, ook wel kyu-graden genoemd, zijn van hoog naar laag genummerd (een hoge graad heeft een laag nummer).
Twee keer per jaar is er voor alle judoka's (vanaf 4 jaar) examen. Judo kent, net als vele andere budo sporten, een classificatiesysteem.
Een bekend fabeltje is dat de oprichter Jigoro Kano de enige is die de elfde en twaalfde dan behaalde, maar Kano staat als oprichter buiten het systeem. De 10de dan is de hoogste graad binnen judo en is alleen weggelegd voor judoka's die heel veel betekend hebben voor de ontwikkeling van judo.
De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één. Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen.
Uit handen van de president van de IJF, Marius Vizer, ontving Van der Geest een erepromotie naar de 8e dan judo. Van der Geest is de grondlegger van de inmiddels zeer bekende judoclub Kenamju uit Haarlem.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.
Fransman David Douillet en Japanse Ryoko Tani zijn beste judoka's aller tijden. David Douillet is verkozen tot beste judoka aller tijden tijdens een gala in Parijs, waarop ook de 60ste verjaardag van de internationale judofederatie (FIJ) werd gevierd.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen.
ALKMAAR - De Alkmaarse judolerares Eveline Beentjes is zaterdag 25 maart gepromoveerd tot zesde dan judo. Hiermee is ze een van de weinige vrouwelijke judoka's in Nederland met de rood-wit geblokte band.