Het kan gaan om een
Al sinds de jaren 50 zijn er plannen gemaakt voor mogelijke missies, die meestal 10 tot 30 jaar in de toekomst zouden moeten plaatsvinden, maar tot op heden is er nog nooit een bemande ruimtereis naar Mars ondernomen.
NASA zegt dat je voor een enkeltje Mars zo'n acht of negen maanden moet uittrekken. Ter vergelijking: de reis naar de maan voor de eerste maanlanding duurde maar vier dagen.
Het eerste ruimtevaartuig dat in een baan om Mars wist te komen, was de Russische Mars 2 in 1971. Het zusterschip, Mars 3, kwam ook in een baan om Mars en liet met succes een lander naar het planeetoppervlak afdalen.
Mars is een terrestrische planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkraters, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
De zwaartekracht op Mars is slechts 38 procent van die op aarde, en de atmosfeer is erg ijl.
De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot. Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.
In plaats daarvan maakten opnamen die vanuit een omloopbaan rond Mars werden gemaakt en experimenten die door de Viking-landers van de NASA op het oppervlak van de Rode Planeet werden uitgevoerd, duidelijk dat er geen direct waarneembare levensvormen op Mars te vinden waren.
De eerste reis naar Mars voor de mensheid lijkt er nu echt te gaan komen. SpaceX ontwikkelt een raket waarmee gegadigden naar de planeet worden gevlogen. Een enkeltje moet 200.000 dollar kosten.
Omdat een jaar op Mars bijna twee aardse jaren duurt zijn de seizoenen er ook bijna twee keer zo lang. Een dag duurt op Mars 24 uur en 39 minuten. Net iets langer dan bij ons dus. Omdat Mars verder weg staat van de zon dan de Aarde is het er flink kouder.
Op de noordpool groeit iedere winter een laag van ongeveer 1 meter droogijs aan. Die laag is op de zuidpool dikker (ongeveer 8 meter) en is daar het hele jaar aanwezig. Neerslag komt op Mars vrijwel niet voor. Wel hebben onderzoekers aangetoond dat het in de buurt van de polen kan sneeuwen uit wolken van kooldioxide.
Over twee jaar moet de eerste onbemande raket naar Mars vertrekken om daar de landingsmogelijkheden te testen. Rond 2024 kan als alles meezit de eerste giga-raket met honderd reizigers en flink wat lading en voedsel vertrekken naar de rode planeet.
De planeet Mars wordt ook wel de Rode Planeet genoemd en dit is met het blote oog te zien. Zie je een ster met een wat rode-oranje kleur, dan zou dat best eens Mars kunnen zijn.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel.
Waarom heeft Mars een roodachtige kleur? Mars is een stuk kleiner dan de Aarde en kent geen diepe oceanen, meren of rivieren. In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten.
1930. In de dertiger jaren had familie Mars naast andere huisdieren ook een gezinspaard. Dit paard droeg de naam Snickers, de SNICKERS reep is naar dit paard vernoemd. Deze reep werd gemaakt in Amerika, om precies te zijn in Chicago, en koste destijds 5 cent.
Venus is de planeet die het dichtst bij de Aarde kan komen, in benedenconjunctie (de positie in haar baan precies tussen de Aarde en de Zon in) bedraagt haar afstand tot de Aarde ongeveer 41 miljoen km. Venus bereikt die positie elke 584 aarddagen.
Alle planeten zouden er wel inpassen. Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de 'reuzenplaneet' genoemd.
Vroeger beschikte Mars over een dikke atmosfeer. Tegenwoordig is de atmosfeer van de rode planeet zeer dun. Hoe Mars een groot deel van zijn atmosfeer exact is kwijtgeraakt, is onbekend. NASA lanceert volgende week een Marssonde die dat uit moet gaan zoeken.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.