Er zijn verschillende manieren om kledingstukken uit te rekken die gekrompen zijn of gewoon te klein zijn. Gebreide stoffen als katoen, kasjmier en wol zijn het gemakkelijkst uit te rekken door ze te laten weken of er iets op te spuiten, aan de stof te trekken en het kledingstuk in kwestie aan de lucht te laten drogen.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Vul je gootsteen of een emmer met lauwwarm water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is! Voeg daar, voor elke liter water, 15 milliliter babyshampoo of milde conditioner aan toe. Babyshampoo en conditioner kunnen de vezels van je gekrompen kleding namelijk versoepelen.
Wil je de trui in z'n geheel iets oprekken? Dan is dit dé manier. Vul – net als bij manier één – een emmer met lauw water en een scheutje babyshampoo of conditioner. Week de trui hierin en laat hem daarna even uitdruppelen.
Er zijn verschillende manieren om kledingstukken uit te rekken die gekrompen zijn of gewoon te klein zijn. Gebreide stoffen als katoen, kasjmier en wol zijn het gemakkelijkst uit te rekken door ze te laten weken of er iets op te spuiten, aan de stof te trekken en het kledingstuk in kwestie aan de lucht te laten drogen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Om de jurk zelf breder te maken, heb ik twee stroken zwarte tricotstof in de lengte geknipt: die ga ik tussen de zijnaden naaien. Daarvoor heb ik eerst de zijnaden opgemeten. De beide stroken heb ik op de extra breedte + 2 x naadtoeslag geknipt, en extra lang, zodat ik ze er makkelijk in kan zetten.
Wanneer je dan in de zon blijft om je kleding te laten drogen, is de kans groot dat je T-shirt ook dan een maatje kleiner wordt. En bij kleding die tijdens een hittegolf op de wasdraad te drogen wordt gehangen, is de kans wel heel groot dat een XL plots nog maar aanvoelt als een elletje.
Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Hoeveel procent krimpt katoen
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter. Voor de casual dresscode is dit voldoende om het T-shirt netjes over de broekrand af te kleden.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Tip: als je trui erg gekrompen is, stretch hem dan elke 30 minuten terwijl hij droogt. Wist je dat? Conditioner en babyshampoo verzachten en versoepelen de kledingvezels waardoor ze flexibel genoeg worden om je kledingstuk opnieuw in zijn originele vorm te trekken.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Een perfect passende rok mag in de taille niet knellen. Doe de test: steek je trui in de rok. Zit hij dan nog steeds lekker, dan past hij goed. Vervolgens ga je zitten: bolt de rok tijdens het zitten op of trekt hij aan de achterkant omhoog, dan zit er iets niet goed.
Er is maar een optie om een winterjas groter te maken: door alle naden bloot te leggen en los te halen en vervolgens inzetten te maken van een andere stof. Vervolgens pas je de inzetten aan naar het patroon van de winterjas. Ook hierbij geldt: je moet een goede naaister zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Een passend pak is trendy tegenwoordig, maar een veel voorkomende fout is het kopen van een pak dat veel te klein is. Een pak dat fractioneel groot is, kan worden aangepast, maar de meeste confectiepakken hebben niet genoeg stof om ze 'groter' te maken.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Niet te heet, te koud en te lang
Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water funest zijn voor wol; de vezels ook daarvan 'schrikken' en in elkaar krimpen.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.