het gaat om de regel dat de kleding die op de zaak word aangekocht, zonder dat je daar loonbelasting over betaald. Op de zaak moet blijven liggen. Je moet bij controle van de belastingdienst toonbaar maken dat het aangekochte heren kostuum alleen op de zaak gedragen wordt en daar ook blijft als jij naar huis gaat.
LET OP: U moet wel kunnen bewijzen dat de kleding op de zaak blijft. Neem geen risico! De aftrek van btw op gewone kleding zal op verzet van de Belastingdienst stuiten. De btw-aftrek geldt wel als u de kleding helemaal niet privé gebruikt en op het werk laat hangen.
Werkkleding is fiscaal aftrekbaar als het voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor gesteld heeft: De werkkleding is (bijna) alleen maar geschikt om te dragen in het kader van je werk.
U mag de kosten voor (het wassen van) kleding en beddengoed onder de volgende voorwaarden aftrekken: De kosten zijn een rechtstreeks gevolg van ziekte of invaliditeit. De ziekte duurt minimaal 1 jaar of gaat waarschijnlijk minimaal 1 jaar duren.
De regels van de Belastingdienst
De Belastingdienst begint met de uitspraak dat werkkleding 100% aftrekbaar is. Deze kosten mogen dus volledig opgenomen worden in je kosten en de BTW is aftrekbaar.
Het antwoord is ja, maar daar zitten in Nederland wel wat haken en ogen aan waar je aan moet voldoen. Daarom is het goed om je goed in te lezen voor je de keus maakt om de aankoop van een pak op naam van de zaak te zetten. Je wil immers niet voor verassingen komen te staan.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Persoonlijke verzorging zoals de kapper, crème tegen de wallen onder je ogen of scheerspullen zijn niet aftrekbaar.
In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op: het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%. Voor bepaalde werkzaamheden van woningen van 2 jaar en ouder geldt ook het verlaagde btw-tarief van 9% als het gaat om isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.
Veel ondernemers schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar.
Als de werkgever een fitnesscentrum aanwijst waar iedereen mag sporten, zijn deze kosten aftrekbaar resp. kunnen belastingvrij worden vergoed. Voorwaarde is wel dat alle werknemers gebruik mogen maken van de regeling (90%). Of ze daadwerkelijk meedoen, is niet relevant.
Wanneer je dit logo naar 70cm2 komen op een logo van 2cm hoog en 35cm breed. Dit is natuurlijk niet representatief. Er zijn verschillende methodes om ervoor te zorgen dat bij dergelijke logo's de 70cm2 toch wordt behaald.
Voorbelasting betekent dus de belasting die je als ondernemer betaalt over de goederen of diensten die je aanschaft voor zakelijk gebruik. Dat kan van alles zijn: van kantoorartikelen tot inkoopkosten. Het btw-bedrag wat je hierover betaald, mag je terugvragen tijdens de btw-aangifte.
Voor particulieren is het sinds jaren niet meer mogelijk om een bril bij de Belastingdienst op te geven als aftrekpost. Onder omstandigheden kan de aanschaf of verstrekking van een computerbril echter fiscaal aftrekbaar zijn voor ZZP'ers en werkgevers.
Volledig aftrekbare kosten
Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.
Als u uw Rolex of Breitling op de zaak boekt als voorraad of 'gebruiksgoed', dan zal de fiscus dat niet zonder meer accepteren. Maar als u uw kostbare bezit boekt op 'privé' dan zijn daarmee voor u geen voordelen te behalen.
uitgaven die u maakt voor vrijgestelde omzet. uitgaven die u maakt voor niet-belastbare omzet (bijvoorbeeld subsidies) eten en drinken in de horeca. personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar)
Naast werkkleding zijn accessoires zoals aktetassen of aktekoffers volledig aftrekbaar van uw winst. Hier hoeft u niet per se een beeldmerk op te plaatsen. Die mooie aktetas die u nodig hebt kunt u dus zeker op uw lijstje zetten en als aftrekpost meerekenen.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
In principe zijn boetes, zelfs al zijn ze beroepsmatig, niet fiscaal aftrekbaar. Heeft u een te zware voet en heeft de flitspaal dat gezien, heeft u fout geparkeerd met een boete tot gevolg of zelfs boetes voor fiscale overtredingen, al deze boetes zijn dus niet aftrekbaar.
Benzinekosten, onderhoudskosten en overige kosten bedrijfsauto. Alle kosten die je maakt voor brandstof, onderhoud, parkeerkosten, parkeervergunning en reparatie zijn bij een bedrijfsauto direct aftrekbaar van de winst.