Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer overgaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Als u moeite heeft met slikken of een ziekte heeft waardoor u slikproblemen kunt krijgen, neem dan contact op met uw huisarts. Zo nodig zal de huisarts u verwijzen naar een specialist zoals een logopedist of kno-arts.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
U herkent een slikstoornis aan de volgende verschijnselen:
U verslikt zich tijdens/na het eten of drinken; u moet hoesten, wordt rood, loopt blauw aan, uw ogen beginnen te tranen. Er loopt speeksel, eten of drinken uit uw mond. U heeft het gevoel dat er eten, drinken of medicijnen in uw keel of slokdarm blijft steken.
Een dichtgeknepen gevoel in de keel kan ontstaan door een irritatie in de keel. Ook kan er een brokgevoel bij ontstaan. Sommige mensen klagen ook over een kriebel in de keel. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij ook de neiging kan bestaan om vaker te slikken of te schrapen.
Met de juiste stress verlichtende oefeningen of logopedie kan het dichtgeknepen keel gevoel afnemen. Dit gevoel zit ter hoogte van het strottenhoofd en zorgt ervoor dat mensen de neiging hebben te schrapen, kuchen of te vaak slikken. Het kan goed worden verholpen door ontspanningsoefeningen of hulp van een logopedist.
Als mensen veel stress ervaren, kan er een brok in de keel ontstaan. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder. Per dag wordt er flink wat neus- en keel slijm en speeksel geproduceerd, dat regelmatig wordt doorgeslikt.
Duidelijk is wel dat de angst in de loop der tijd steeds groter kan worden en de slikproblemen daardoor kunnen toenemen. Ook spanningen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren.
Slikklachten en globusgevoel
Er ontstaat de neiging om de keel steeds te schrapen of veel te slikken. Er is vaak een relatie van onstaan van de klachten in een periode van veel stress, drukte, spanningen, slaapproblemen en bij onverwerkte emoties. Dit gaat vaak samen met hoofdpijn, kaak- en nekklachten.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien. Gevoelige en gezwollen klieren in uw hals.
Eerst heb je last van kriebel in je keel, dan van irritatie en dat wordt gevolgd door beginnende of hevige pijn tijdens het slikken. Over het algemeen ben je ongeveer 1 week zoet met je klachten.
Slikproblemen door COVID-19 : u kunt hiervoor terecht bij Logopedie. Door COVID-19 is het mogelijk dat het slikken moeilijk gaat. Graag leggen wij uit hoe u zo veilig mogelijk kunt slikken en hoe u verslikken zoveel mogelijk kan voorkomen. Dit is van belang voor uw herstel.
stille aspiratie: als de hoestreflex uitblijft of niet krachtig genoeg is, komt voedsel of drank terecht in de luchtweg. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en borrelende stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg.Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
De zitpositie is de beste houding om goed te kunnen slikken. Hoofd, nek, mond, tong, keel, kaken, strottenhoofd en slokdarm werken in deze houding het beste met elkaar samen.
Globus (een brokgevoel in de keel) komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd.
Oorzaak van slokdarmkramp
Aanvallen worden mogelijk uitgelokt door hevige emoties, zoals stress en spanningen of door het eten van bepaald voedsel. Er zijn aanwijzingen dat het eten of drinken van heel warm of juist heel koud voedsel in sommige gevallen een aanval van slokdarmkramp tot gevolg heeft.
Hoe herken ik het? Het gevoel van een brok in je keel heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken.
Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij iemand ook de neiging kan hebben om vaker te slikken of te schrapen.Ook kan er een brokgevoel in de keel ontstaan en een droge mond. Vaak verdwijnt de klacht vanzelf. Toch kunnen langdurige klachten leiden tot ongerustheid.
De stem is vaak hees.Slikken en praten kan pijnlijk zijn.Soms kunt u koorts hebben of een hoorbare ademhaling hebben.
Een beklemmend gevoel is dus drukkend. Het is het gevoel dat je vastzit, dat je geen kant op kunt, dat je gevangen zit. Het is benauwend, angstig makend, drukkend en bedrukt.
Het is vaak al een opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Na enkele weken tot maanden is het definitief verdwenen.