Een kaak die ter ver naar voren staat of juist te ver terugligt kan tot allerlei problemen leiden: functioneel (bij eten, praten, slikken, slapen) maar ook psychisch door onbalans in het gezicht. Een kaakcorrectie herstelt de kaakstand door de boven- of onderkaak - of beide - te verplaatsen.
Door middel van lichamelijk onderzoek en röntgenbeelden in de vorm van röntgenfoto's of (3D)-scans kunnen we een goede inschatting maken van de stand van de verschillende botdelen en welke operatie er nodig is om een harmonieuze kaakrelatie te verkrijgen.
De kop van het kaakgewricht kan dan ”uit de kom” schieten. In medische termen praten we over een ontwrichte kaak. Ook wel een luxatie. Daarnaast kan een ontwrichte kaak ook ontstaan door een ongeluk of slijtage.
Om de kaakrelatie te verbeteren kan een kaakstandcorrectie noodzakelijk zijn. Na zo'n chirurgische correctie kan de orthodontist wél een goede en stabiele occlusie maken. Een veel voorkomende reden voor een kaakcorrectie is een zogenaamde overbeet. Daarbij bijt men met de ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak.
Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie.
In conclusie, oefeningen zijn een effectieve en natuurlijke manier om een strakkere kaaklijn te krijgen. Door regelmatig kauwgom te kauwen, kaakoefeningen te doen en yoga te beoefenen, kunnen de spieren in de kaak en het gezicht worden versterkt en kan een strakkere kaaklijn worden bereikt.
Het is gewoonlijk het gevolg van een artrose van het kaakgewricht, maar kan ook andere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld lokale veranderingen van het kraakbeen. Soms is dit geluid ook voor omstanders hoorbaar, maar het is vooral hinderlijk voor de getroffene zelf omdat het kaakgewricht vlak bij het oor ligt.
Als u de kaak opent, glijdt het schijfje naar voren. Bij een normale beweging in de kaak, schuift het schijfje niet te ver naar voren, maar blijft netjes op het bolletje liggen. Bij het knakken verschuift het kraakbeenschijfje te ver van het bolletje af en geeft zodoende een knak in de kaak.
De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Is kaakpijn gevaarlijk? Kaakpijn is niet direct gevaarlijk, maar voornamelijk erg vervelend. Uw kaken worden namelijk de hele dag door gebruikt waardoor er in het dagelijks leven hinder wordt ervaren.
Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen de volgende klachten ontstaan: Pijn van het kaakgewricht.Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren.Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht.
Bij de behandeling van kaakklachten zijn vaak meerdere disciplines betrokken. De kaakfysiotherapeut werkt bijvoorbeeld samen met kaakchirurgen, tandartsen en psychologen. De behandeling van de kaakfysiotherapeut is onder meer gericht op het ontspannen van kaak en schouders.
Stress kan extreme gevolgen hebben, zo hebben veel mensen last van gespannen kaken. Ze klemmen hun kaken te hard op elkaar en krijgen last van gespannen kaken.
Wat is Kaakgewrichtsklachten? Over het algemeen zijn kaakgewrichtsklachten, een beperkte mondopening en/of pijnlijke kauwspieren meer hinderlijk dan gevaarlijk. Vooral afbijten, kauwen, drinken, praten, lachen, geeuwen, zingen, zoenen en tandenpoetsen zijn activiteiten waarbij hinder wordt ondervonden.
De symptomen van een knappende kaak
De discus schiet van zijn plek tijdens het openen en/of sluiten van de mond wat een meer of minder hoorbare knap geeft. De knap kan in verschillende stadia van het openen of sluiten van je mond optreden.
Het kaakbot zal in die tijd slinken, de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo'n 6 tot 9 maanden flink slinken.
U kunt een klein scheurtje hebben in het bot van uw kaak. Het is ook mogelijk dat u meerdere breuken heeft of zelfs een verbrijzeling.
Duw uw duim zachtjes tegen uw wang. Beweeg dan uw duim van beneden naar boven over de spier achter in uw mond. Gebruik de vingers van dezelfde hand om de beweging aan de buitenkant te begeleiden. Ook met de wijsvinger kunt u naar de holte net achter de laatste kies gaan en hier met de tip van de vinger rustig masseren.
Het bekende krakende geluid van je kaken gebeurt als de verschillende elementen van je kaakgewricht niet meer in harmonie werken. Plotseling moet je kaak zich, redelijk abrupt, weer op zijn plaats zetten en dan hoor je die typische “knak”. Je kaak kan kraken of knakken zonder dat het pijn doet.
Factoren zoals levensstijl, roken en UV-straling kunnen invloed hebben op hoe snel en in welke mate je huid verslapt, maar het helemaal tegenhouden kan niemand. Iedereen krijgt er dus mee te maken. Wanneer de huid rond je kin, wangen en nek verslapt, wordt je kaaklijn minder gedefinieerd.
6. Je kaken krimpen in de loop van je leven met enkele millimeters. In combinatie met het verslappen van de spieren zorgt dit ervoor dat de scherpe kaaklijn verdwijnt en er een onderkin kan verschijnen.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.