Het woord Nederlands-hervormd staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Taalnamen krijgen in het algemeen een hoofdletter. Het is bijvoorbeeld het Fries, het Nederlands, het Vlaams en het Catalaans. Dat geldt ook voor 'bedachte' talen als het Esperanto, het Volapük en het Klingon.
Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
Juist is standaardtaal in het hele taalgebied.
De correcte spelling is per se.
Per se is overgenomen uit het Latijn en betekent 'op zich, op eigen kracht'.
De woordgroep per se komt namelijk uit die klassieke taal en betekent letterlijk zoiets als 'door zichzelf, vanzelf'. In het tegenwoordige Nederlands betekent het 'noodzakelijkerwijs' (dat hoeft niet per se het geval te zijn) of 'beslist, met alle geweld' (hij wilde per se eerst langs het café).
De Nederlandse Hervormde Kerk is een protestants kerkgenootschap in Nederland dat in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Als je een vervoeging maakt van een Nederlands werkwoord voeg je altijd maar 1 D of 1 T toe, nooit DT, DD of TT. Dus als je een -DT combinatie ziet, weet je dat de eerste D of T al uit het werkwoord komt. De andere T of D is erbij gezet om een vervoeging te maken en krijgt soms een extra E of EN erachter.
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
Veel kinderen schrijven 'Het vliegtuig is geland' als 'Het vliegtuig is gelant'. Ze zitten nog met die -t aan het eind van het werkwoord. Dit kan worden voorkomen door het voltooid deelwoord in de verleden tijd te zetten. Je hoort een d in 'Het vliegtuig landde', daarom geldt ook een d bij het voltooid deelwoord.
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben samen een vermogen van zeker een miljard euro, blijkt uit onderzoek van een adviescommissie. Het gaat om geld dat 'over' is en dat de gemeenten niet nodig hebben om voort te kunnen bestaan, schrijven het Nederlands Dagblad en Trouw.
Op die dag besloten de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk dat ze zouden samengaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
Het gaat om predikanten die zijn verbonden aan een gemeente: van de bijna 1550 gemeentepredikanten gaan er de komende tien jaar zo'n 740 met pensioen, bijna 50 procent.
'Gereformeerd' wil zegen dat gelovigen vasthouden aan de bijbel zoals deze in de reformatorische traditie is uitgelegd en geformuleerd in de Drie Formulieren van Enigheid:de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Deze belijdenis is opgesteld door Guido de Brès (1522-1567) in 1561 en telt 37 artikelen.
De PKN is met 1,7 miljoen gelovigen verdeeld over ruim 1500 gemeenten het grootste protestantse kerkgenootschap van het land. De kerk krimpt al jaren gestaag, waardoor er soms financiële problemen ontstaan en bijvoorbeeld de predikant niet meer kan worden betaald.
Kenmerkend voor baptisten is dat men zich laat dopen nadat men tot geloof in Jezus Christus is gekomen en door middel van een openbare belijdenis Jezus als Verlosser en Heer heeft aangenomen. De doop geschiedt door volledige onderdompeling in water.
Per se: officieel
(per se = 'beslist, stellig, absoluut')
De betekenis van pre is 'voordeel, voorkeur'. Het woord komt vooral voor in de combinaties een pre zijn en een pre hebben, in het bijzonder in de context van vacatureberichten en sollicitaties.