Uw vingers gaan tintelen of worden dik, ondanks het goed hoog houden van de arm en pols. U kunt uw vingers niet of nauwelijks bewegen.
Het gips is verwijderd en u mag uw pols weer gaan gebruiken. Na een polsbreuk kan uw pols(gewricht) stijf en pijnlijk aanvoelen. Dit komt omdat u uw pols een tijd niet hebt kunnen bewegen. Bewegen helpt om stijfheid van het polsgewricht, de vingergewrichten en de pezen in de pols en de hand te verminderen.
Uw pols is rood.Uw pols is dik.Er zit een blauwe plek op uw pols.U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.
Behandeling van een gebroken pols met een operatie
Meestal heeft u daarna geen gips meer nodig. Na de operatie krijgt u twee dagen een drukverband. Daarna kunt u beginnen met polsoefeningen voor uw herstel. U mag de eerste zes weken nog geen kracht zetten met uw pols.
Er is een kans dat u meer pijn aan uw pols krijgt. Ook kan uw hand dikker worden. Of u kunt minder of een ander gevoel in uw pols of arm krijgen. U moet dan snel de arts in het ziekenhuis bellen.
Symptomen van een gekneusde pols
Zo kun je een gekneusde pols herkennen: Je hebt pijn in je pols in rust en bij beweging; Je hebt pijn in je pols bij het buigen en het strekken; Je ziet een zwelling of bloeduitstorting in je pols.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan 6 weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols zal meestal pas na 3 maanden worden bereikt. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.
Probeer op je rug te slapen. Dit is de beste positie voor een gebroken arm, omdat het de arm rust geeft en de druk op de pijnlijke gebieden vermindert. Gebruik een kussen om je arm te ondersteunen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de arm in een comfortabele positie te houden.
Door de arm hoog te houden en de vingers te bewegen neemt de zwelling af. Bewegen is goed (vuist maken en vingers spreiden en sluiten). Belangrijk hierbij is dat u tijdens het bewegen geen pijn heeft. Daarom mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Vanwege het letsel, de operatie en de bewegingsbeperking, kan u in de eerste weken nog een zwelling van de pols verwachten. Dit is gebruikelijk en zal geleidelijk afnemen. Houdt uw hand en pols de eerste dagen zoveel mogelijk hoog.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Deze greenstick breuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel een twijgbreukje genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje. We behandelen deze breuk met softcast (zacht gips) en een sling. Uw kind kan weer sporten en gymmen.
Een gebroken been of pols wil niet zeggen dat uw werknemer helemaal niet kan werken. Vraag daarom of en zo ja welke aanpassingen nodig zijn, zodat uw werknemer zo snel mogelijk aan het werk kan. Denk bij een gebroken been bijvoorbeeld aan een aangepaste werkplek of vervoer van en naar het werk.
Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Een gekneusde pols met zwelling komt vaak voor door een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een harde val of een andere ongeluk tijdens het sporten. Ondanks de verschillende oorzaken lijken de herstelprocessen wel op elkaar. Alleen hoeft een gekneusde pols zonder zwelling niet behandeld te worden met ijs.
Na ongeveer een week komt u weer terug op de gipskamer.Hier wordt in de meeste gevallen de gipsspalk verwijderd en krijgt u een circulair (rondom) gips van kunststof. In sommige gevallen wordt de huidige spalk circulair gemaakt.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Je voelt pijn op de plaats waar de breuk zit, bewegingen zijn moeilijk en heel pijnlijk en rondom de pijnlijke plek ontstaat een zwelling. Deze zwelling is eigenlijk een diepe blauwe plek die ontstaat door de breuk. Soms kan je het bot horen breken, maar dat hoeft niet.
Een gebroken of gekneusde rib herstelt in principe altijd vanzelf. Een breuk of kneuzing van de ribben geeft meestal pijn die toeneemt bij lachen, niezen, hoesten of veranderen van houding. Deze toename komt door de tussenribspieren die tussen de ribben zitten en aan de ribben trekken.