Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten. Volgens Marijke Slieker moet er na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, snel worden gehandeld.
Kenmerken van een gebroken stuitje
De klachten bij een gebroken stuitje verschillen per patiënt. De pijn kan als licht-zeurend worden ervaren, maar er kunnen ook hevige pijnscheuten optreden. Deze pijn kan zelfs uitstralen richting de billen, lies en naar de benen.
Is mijn stuit gebroken? Als je er op gevallen bent of als je een kind gekregen hebt wordt al snel gezegd dat de stuit wel gebroken zal zijn, maar dat je er toch niets aan kunt doen……. Meestal is het zo dat de stuit niet gebroken is maar alleen verstuikt. Om dat echt goed te kunnen zien is een röntgenfoto gewenst.
Heeft u een gebroken sleutelbeen, vinger, rib of stuitje dan is meestal slechts tijdelijk rust nodig. Hierna kunt u al snel gaan oefenen met bewegen. Dit geldt ook voor sommige typen van wervel- en bekkenbreuken.
Meestal wordt gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien van de zithouding. De fysio- of (ortho)manueel therapeut, kan de stuit mobiliseren en een eventuele hoge bekkenbodem spanning behandelen. Als bovenstaande behandeling onvoldoende helpt, kan een ontstekingsremmer in het staartbeen worden geïnjecteerd.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.
Pijn tijdens het (gaan) zitten of bij het opstaan? Mogelijke oorzaak: scheefstand van je staartbeen (stuit). De pijn kan soms zo hevig zijn, dat het van invloed is op je leven.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem. Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Meestal gaat het om een breuk in het heiligbeen (sacrum) en in het schaambeen (pubistak) die weinig verplaatst is. U voert oefeningen met de kinesitherapeut uit. Er wordt gekeken of de breuk voldoende stabiel is om een niet-operatief beleid aan te houden.
Wat is het? Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
Leg het stuitkussen zo op de stoel.
Gebruik geen stuitkussen met andere kussens. Extra kussens zullen ertoe leiden dat je ongelijk zit en daardoor je gewicht en druk ongelijk verdeelt, wat ongezond is voor je rug. Je kunt het kussen plat of iets schuin op de zitting leggen. Dit heeft bij de meeste mensen de voorkeur.
“Een heel harde dreun zou dus voor blindheid kunnen zorgen, maar dat is niet specifiek bij een val op het stuitje”, aldus Jalink. In het stuitje zelf zitten geen grote of belangrijke zenuwen, alleen eromheen. “Je kan 'm wel breken”, vertelt hij.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
Vaak mogen patiënten proberen te lopen op geleide van de pijnklachten. Meestal duurt het enkele weken voordat de breuk weer wat vaster zit en voordat de pijnklachten wat afnemen. Een fysiotherapeut kan eventueel helpen met het lopen.
Herstel van een bekkenbreuk houdt vaak een operatie in of lange periodes van bedrust. Bij sporters wordt het vermijden van sportactiviteiten aangeraden totdat de pijn is verdwenen. Tijdens deze rustperiodes, die meestal weken tot maanden duren, verliest iemand kracht, soepelheid, uithoudingsvermogen en evenwicht.
Gemiddeld herstelt u binnen twee tot drie weken en zullen de klachten dan ook verdwijnen. Indien de weefsels zijn beschadigd, dan kan herstel vervolgens tot wel 6 weken duren.
U traint de rompspieren zodat deze na zes tot twaalf weken weer stevig zijn. U mag het ziekenhuis verlaten als u zelfstandig, eventueel met een hulpmiddel, kunt lopen.
Een gebroken bekken is een zeer ernstig letsel, dat kan ontstaan door bijvoorbeeld een zwaar auto-ongeluk of val van hoogte. De behandeling hiervan vindt in een traumacentrum plaats. Ten gevolge van een minder ernstig ongeval kan het schaambeen breken (os pubis fractuur). Dit geeft veel pijn, maar is niet gevaarlijk.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.